Публикация

Чести грешки в сезона на алергиите

Носът ви е запушен, очите ви сърбят, кашляте...


Сезонът на алергиите е на път да се настани на нашите географски ширини.

Алергиите могат да влошат качеството ви на живот и да увеличат нивата на ежедневния стрес, но дали вашата неинформираност не допринася за сериозността на симптомите?

Ето няколко грешки, които хората често правят, когато става въпрос за алергии.

Отворен прозорец
В сезона на полените не трябва да държите прозорците отворени. За съжаление това само ще усложни състоянието ви, тъй като въздушните течения ще внасят у вас непрекъснато нови алергени.

Климатикът е решение за тези, които страдат от алергии към полени. Филтърът ще пречиства въздуха и мъничките вредители ще си останат отвън.

Незаинтересуваност

Ако страдате от сенна хрема, не чакайте да се разкихате, а следете кога започва цъфтежът на тревите, за да сте подготвени за идването на симтомите.

Спорт по никое време
Ако обичате да спортувате навън, то трябва да избягвате сутрините и/или ранния следобед.
Тревите и дърветата започват да разпръскват полените по изгрев, като пиковете са късно сутрин и рано следобед. Учените препоръчват да излизате вечер. Избягвайте дните на голям цъфтеж или избирайте по-леки тренировки.

Неправилна употреба на уреди за пречистване на въздуха

Ако ползвате уред за пречистване на въздуха, не дръжте вратата на стаята отворена или прозорците, защото тези машинки са предназначени за конкретна площ. Те не са магически и не могат да изчистят въздуха в целия дом или квартала! Редовно сменяйте филтрите, ако има такива.

Лекарствата не са на разположение
Ако страдате от алергия (независимо каква) и сте в риск от сериозни усложнения, е добре да имате винаги подръка лекарствата си – хапчета, мазила, спрей и т.н. съхранявайте ги правилно и винаги проверявайте срока на годност и наличните количества.

Плюшени играчки
Ако у вас има много плюшени животни и алергичен член на семейството, решението е само едно – сладките муцунки трябва да си отидат. Те са магнит за прах, който е един от сериозните алергени. Нека детето ви да си избере няколко, които могат да се перат, а останалите дайте за благотворителност.

Игнориране на симптомите

Възрастните също могат да развият алергия към животни или полени. Пренебрегването на симптомите не е рядко явление. Хората свикват с някои от тях и не взимат навременни мерки. Ако развиете състояние, което напомня алергия, отидете на консултация със специалист.

Пера от водоплаващи птици
Естественият пълнеж на възглавницата или завивката не винаги е полезно нещо. След години на редовна употреба някои хора могат да развият алергия, тъй като перцата се раздробяват и излизат все повече и повече от калъфката. Купете си възглавница със синтетичен пълнеж, но и сложете калъфка от естествени материи. Ако държите на естествените съставки – сменяйте ги по-често.

Домашен любимец в леглото
Дори и да не сте алергични към животни, те могат да внесат полени, прах и други алергени чрез козината си. Избягвайте котката или кучето да се мотаят на леглото ви. Най-добре не ги пускайте в спалнята. След като стана дума за тази стая – махнете и килима.

Птица вместо котка

Да вземете на детето си папагалче вместо четерикрак косматко, не е решение на проблема. И птиците могат да отключат алергия.

Коментари