Публикация

Пролетна студентска кампания за кръводаряване

На 28 март започва пролетната студентска кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване.


Тя се организира от Националния център по трансфузионна хематология и МЗ, с подкрепата на БЧК. Тя стартира с акция в СУ „Кл. Охридски” и ще продължи до 22 май. По време на кампанията ще се проведат над 45 акции за кръводаряване в 20 висши учебни заведения. През 2011г. 1743 студенти подкрепиха кръводарителските кампании. За сравнение през 2009 г. техният брой е бил 1228.

До 29 март продължава и кампанията „Хайде с нас и твоята кръв е важна!” за насърчаване на доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред навършилите 18 години ученици в столицата. От началото на тазгодишната кампания досега над 220 ученици и преподаватели от десет столични училища заявиха желанието си да станат кръводарители.

Продължава и подготовката за традиционната кампания „Запалете свещичка, подарете живот!”, която тази година ще стартира на 8 април – Цветница. На празника подвижни екипи на Националния център по трансфузионна хематология и на ВМА ще бъдат на разположение на кръводарителите от 9.00 до 14.00 часа във временните пунктове за кръводаряване до храмовете „Св. Александър Невски”, „Света Неделя”, „Свети Седмочисленици”, „Св. Георги” и  „Покров Богородичен”.

Основната цел на тези кампании е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти. Тези продукти са особено необходими при лечението на остри кръвозагуби, тежки изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации, както и при хемофилии и хемолитични анемии.

Потребността от кръв при всеки един случай е специфична и варира между 1 до 10 литра. Данните на НЦТХ показват, че нуждата от кръвни продукти у нас се увеличава с всяка измината година с около 10%. Подобна е тенденцията и в световен мащаб. Затова кръводаряването е изключително важен и хуманен акт. Без него не би било възможно спасяването на човешки живот.
 

Коментари