Публикация

Пролетно почистване и за черния дроб

Всички сме доволни, че зимата се оттегли, въпреки че снегът прикриваше голяма част от мръсотията по улиците.


Затова постепенно се връщаме към традицията на пролетното почистване. От същата акция обаче се нуждае и черният ни дроб, към който не се отнасяхме достатъчно уважително през студените месеци.

Многократно го провокирахме с тежки и мазни храни и многобройни празнични наздравици, без да имаме възможност да го зарадваме с пресни плодове и зеленчуци. Затова сега сме длъжни да му окажем необходимото внимание, ако не искаме да усетим последиците от гнева му.

Как да помогнете на най-големия филтър в човешкия организъм:

- Пийте чиста вода, като на една чаша добавите половин лимон. Лимонът стимулира черния дроб да изхвърли токсините, натрупани през зимата, а водата ще ги изведе от организма.

- Яжте чесън и лук. Това няма да се хареса особено на околните, но черният ви дроб ще остане изключително доволен. Лукът и чесънът съдържат растителни хранителни вещества, които разграждат мазнините и отлаганията им в организма.

- Пийте чай от магарешки бодил или екстракт от него. Магарешкият бодил съдържа веществото силимарин, което не само предпазва черния дроб от отровите, но и предотвратява разрушаването на антиоксиданта глютатион, който помага за извеждането им от организма.

- Включете в менюто си плодове и зеленчуци, богати на витамин С – броколи, чушки, карфиол, лимон, зеле, спанак, грах, магданоз и др. Колкото повече, толкова по-добре. Хапвайте ги по възможност в суров вид.

- Вълшебно действие имат листата от глухарче. Естествено, не бива да ги берете в градския парк, но е грехота да ги подминете на вилата или на някоя чиста поляна. Изключително полезни са и на чай, и на салата или сок.

- Сокът от цвекло и моркови ще възроди черния ви дроб. Гледайте и на трапезата ви винаги да има поне един от двата зеленчука.

- Но от всички хранителни продукти най-благотворно влияе на черния дроб медът. Само трябва да е истински и да го хапвате по една чаена лъжичка 30 минути преди ядене.

- Забравете за пърженето като начин на готвене. Ориентирайте се към печенето и приготвянето на продуктите на пара.

Коментари