Публикация

Няколко съвета за здравословно хранене

Храненето е в основата на нашето съществуване.


От него зависят много процеси в организма и затова е важно да се храним правилно.

Ето няколко съвета за здравословно хранене:


- Хранете се бавно! Мозъкът получава сигнал, че в стомаха постъпва храна, около 15 минути след началото на похапването. Ако бързате, рискувате да погълнете много повече от реално необходимото.

- Опитайте да намалите мазнините. Те са най-калоричната хранителна съставка. При едно и също количество мазнините съдържат два пъти повече калории от въглехидратите. Освен това животинските мазнини са богати на холестерол.

- Внимавайте с животинските продукти. Най-вече си заслужава да ограничите колбасите, вътрешностите и готовата кайма. В същото време прясното нетлъсто месо (без кожа) е ценна и

- Консумирайте повече риба. В противовес на месото най-полезни са тлъстите дълбоководни риби – сьомга, херинга, скумрия. Но не пушени и осолени и по възможност на скара или фурна. Консервираните сардини също са полезни, но не и за хората с подагра.

- Увеличете плодовете и зеленчуците. Добрата дневна доза е 5 порции по 100 грама. Умерените количества сурови неосолени ядки също са много полезни.

- Не прекалявайте с бялата захар, сладкишите и газираните напитки. Те дават много калории, увеличават теглото и развалят зъбите.

- Пийте поне 1,5 литра вода при нормални околни температури дори и да не чувствате жажда.

- Алкохолът може и да носи полза, но само в допустимите количества: до 50 мл твърда напитка или 175 мл вино или 400 мл бира на ден!

- Не пропускайте закуската! На обяд предпочитайте готвено и супа вместо тестено произведение. А вечерята е добре да не е след 18 часа.

Ясно ни е, че съветите са като рициновото масло - лесно се дават, труно се приемат, но няма да ви навреди, ако спазвате някое от предложенията.

Коментари