Публикация

Пролетната умора не е болест, а адаптация

От пролетната умора може да се спасим и с подходящи храни, които покачват хормоните, отговорни за състоянието ни (както на организма, така и на емоциите), обясни психотерапевтът д-р Красимира Цанкова.


След зимата нивата на хормона мелатонин, отговарящ за нашата сънливост и отпадналост, все още са високи, а обратно - хормонът на щастието серотонин е доста нисък.

Опитът на организма да балансира между тях всъщност представлява това, което простичко наричаме пролетна умора, обясни д-р Цанкова.

Допълнителен фактор на чувството за отпадналост е и смяната на часовото време. За много кратко време организмът ни трябва да се настрои на нов ритъм и ние можем да му помогнем за това, съветва психологът.

По думите й сред „позитивните" храни са шоколадът и бананите, както и богатите на витамини и минерали плодове и зеленчуци. Трябва да се избягва прекомерната употреба обаче на енергийни напитки и кафе, защото това може да има обратен ефект върху организма.

Според д-р Златко Илиев, физиолог в УМБАЛ ”Свети Георги”, много подходящи са разходките на въздух. Специалистът е категоричен, че за да се преборим с пролетната умора, трябва да прекарваме на дневна светлина възможно най-много време.” Тя е като лекарство за организма, защото му помага да образува витамин D. Той припомня, че слънцето действа най-благоприятно в първите часове на деня, до обед.

Затова е добре сутрин да ходим пеш към работа или да се разхождаме дори по време на обедната почивка. „Колкото повече слънце поемем през деня, толкова по-добре ще спим през нощта, категоричен е д-р Илиев.

Светлината активира в тялото производството на серотонин, който е отговорен за доброто самочувствие и настроение, също припомня специалистът.

„Не бива да се пренебрегва и сексуалното общуване”, припомня физиологът. Добрият секс прогонва депресията и тонизира организма.

Преходният период на пролетната отпадналост трае около 3-4 седмици, после организмът се адаптира. В този период всеки трябва да помогне на тялото си да се справи по-добре със смяната на сезоните.

Според д-р Цанкова пролетната умора не е болест, а моментно състояние.
Над 50% от хората страдат от пролетна умора. Преходният сезон, какъвто е пролетта, също отключва сезонните депресии, а нежният пол е по-склонен  към тях заради повишената си емоционалност.

Ако отпадналостта и умората не отшумят до месец, тогава може да се търси консултация с лекар, съветват специалистите. В първите дни добре ще подейства сутрин да се пие половин чаша прясно изцеден лимонов сок, разреден с малко вода, препоръчва д-р Илиев. Сокът от лимон регулира обмяната на веществата, а и помага със справянето с излишните килограми.

Коментари