Публикация

Разходките сред природата ускоряват адаптирането към пролетта

Изместихме стрелките на часовника с час напред, но и спим с час по-малко, а както е известно сега настъпва пролетната умора, казва психологът Анелия Рангелова от ин витро центъра в Плевен.


Според нея ние сами си причиняваме излишно нервно напрежение.

Изморяването е  свързано с адаптацията, както всяка промяна. Тя е по-трудна и заради астрономическото време, но зависи и от внезапното затопляне, с което се предполага, че трябва да сме свикнали. Въпреки това се нуждаем от период за адаптация, дори и за начина на обличане.

Реакцията на организма към по-високите температури може да ни причини дискомфорт. Той често се изразява в тревожност и напрегнатост, за които няма причина. Пролетната умора настъпва именно с тази промяна.

Известно е, че и депресиите се отключват и зачестяват през пролетта. Често не откриваме смисъл в нищо, сънят ни е лош, което води до умора. Адаптацията към пролетта може да се случи успешно и бързо. Нужно е да сме малко по-активни и да приемем сезона като спасение от монотонната сивота на зимата. 

Пролетта е времето,  в което всичко започва да живее отново. Краят на зимата и затоплянето отключват прилив на енергия, който може да затрудни адаптацията. Естествено това не е характерно за всички хора, някои страдат от отпадналост и апатия.

Трябва да знаем, че това не се случва само на нас и няма да продължи безкрайно. Ако решим това състояние може да отшуми по-бързо, а за това ще ни помогне смяната на хранителния режим. Чисто психологически има връзка между храната, която консумираме, и състоянието на организма ни. Добре е сега да добавим красивите зелени тонове и в храната, на фона на събуждането на природата около нас.

Нека се опитаме и да забележим цветята, защото вървейки забързани към дадена цел, не ги виждаме. Нека обръщаме внимание на малките неща, защото това е начин да запълним сетивата си с цвят и звуци, различни от уличния грохот. Колкото по-често излизаме сред природата, толкова по-бързо ще се възстановим. Трябва да има потапяния в цветовете и звуците, защото сетивата трябва да се захранват непрекъснато с положителни емоции.
 

Коментари