Публикация

Варненска поликлиника назначи лекари с редки специалности

Варненското ДКЦ 1 “Св. Клементина” увеличи предлаганите медицински услуги с три редки специалности.


Два от новите кабинети бяха открити този месец, а третият ще заработи от началото на април.
Става въпрос за специалисти, които липсват масово в общинските здравни заведения за извънболнична помощ, а именно - по неврохирургия, съдова хирургия и съдебна медицина.
Неврохирургът д-р Николай Пеев работи по здравна каса, с доброволните здравноосигурителни фондове и срещу заплащане кеш. Той консултира пациенти с неврологична симптоматика - болки в главата, в гръбначния стълб, при травми и катастрофи и др. След прегледа пациентите по негова преценка и необходимост се изпращат в болница. Обикновено пациентите се насочват след посещение при ортопед или невролог, но могат да бъдат изпращани директно от джипитата.

Д-р Пламен Костов завежда кабинета по съдова хирургия. Работи по здравна каса, с доброволните здравноосигурителни фондове и плащане кеш. Извършва ехографска диагностика най-масово при разширени вени, различни стеснения на кръвоносните съдове предимно на горните и долните крайници.

Двата кабинета вече работят, а от началото на април ще започне да преглежда и съдебният лекар Благовеста Стефанова. Тя ще извършва консултации всеки вторник и четвъртък, както и на повикване при спешни случаи. Прави освидетелстване при телесни повреди от побой, на пострадали при катастрофи и др.

За съжаление специалността не се покрива по здравна каса, но лекарят може да издаде фактура, която следва да се изплати на потърпевшия от извършителя на деянието. При нужда може да използва намиращите се в лечебницата рентген, ортопед, хирург, стоматолог и др. Д-р Стефанова предвижда да работи освен с пациенти от Варна, и с пострадали от Девня и Провадия.

Коментари