Публикация

Обуйте гумените ботуши и се порадвайте на пролетта

Гумените ботуши тази година не само преживяха своя ренесанс, а и направо предизвикаха бум на модните подиуми.


Напук на противниците им, които ги гледат с презрение и ги принизяват до галошите, подходящи за селскостопанските труженици, ботушите бавно, но упорито извоюваха своето място сред модните тенденции. Отне им четири години да излязат от чисто практичното им аграрно предназначение и да закрачат все по-уверено не само по градските улици, но и по лъскавите списания. Днес може да ги видите в най-различни шарки, щампи и модели по витрините на известни бутици. Някои дори на пръв поглед могат да ви заблудят и да ги вземете за шикозен лачен ботуш. Сериозни марки пуснаха специални колекции от тях. Така скептицизмът започна да отстъпва, а симпатичните и практични ботушки се наместиха в дамския гардероб.

Историята на гумените ботуши води началото си от дъждовна Англия още през XIX век. След като вулканизацията на естествения каучук от новина се превърна в тривиален процес, във Франция се появява първата и до днес една от водещите марки за гумени ботуши AIGLE. До нея се нареждат гигантите в бранша Evercreatures, Joules и Hunter. Към гумените ботуши се ориентираха и гиганти в модния бизнес като Burberry, Benetton и Versace. Дизайнерът Джими Чо прави следващата крачка и заедно с Hunter създава няколко чифта дизайнерски модела, имитация на крокодилска кожа. И това като че ли е само малка част от айсберга.

Въображението на законодателите в модата е безкрайно. Вече и в родните магазини може да избирате между гумени ботуши с маргаритки, слънчогледи, плодчета и какви ли не още шарки. Ако тези ви се струват прекалено весели и по-подходящи за вашите деца, отколкото за вас самите, или предпочитате по-изчистените модели, може да се спрете на имитиращите лачен ботуш или едноцветните. За по-ексцентричните и екстравагантни дами са „галошките” с животински щампи - леопардови, тигрови, зеброви.

Що се отнася до точките, които в момента са изключително актуални, и ако сте пропуснали да се сдобиете с някоя дрешка или аксесоар в този десен, прилепете се към модната тенденция чрез такива гумени ботуши.

Разнообразието не се ограничава само с шарките, а се разпростира и върху моделите. Равна подметка, висока платформа или ток - тенденциите са същите като при останалите обувки. Ботуш или бота - всичко зависи от вашето предпочитание.

Наред с предимствата на гумените ботуши добре е да се споменат и някои техни недостатъци. Когато ги избирате, обърнете внимание дали имат подплата. Новите модели на големите модни гиганти са добре подплатени с памук, вълна или дори кожа. По този начин, освен че запазват краката сухи, изолират и студа. За съжаление това не са онези модели от по 10 лева.

На каквито и гумени ботуши да се спрете, с каквато и подплата да са, имайте предвид, че те не са от най-топлите обувки. Затова към тях си вземете чифт от специалните поларени чорапи за гумени ботуши, които се предлагат на пазара. Препоръчително е още да не носите гумените ботуши постоянно. Редувайте ги с други зимни обувки. Ползвайте ги в дъждовните дни, за разходка в парка, но не и като единствен чифт ботуши за през цялата зима. Така ще избегнете запарването на краката и неизбежната миризма на гума.

Коментари