Публикация

Позитивната нагласа тонизира и дава енергия през пролетта

Интервю с д-р Вероника Делчева, общопрактикуващ лекар в XVII ДКЦ, София.


Д-р Делчева, защо вместо с ведро и слънчево настроение след мрачната зима мнозина са изтощени и уморени? Идват ли с такива оплаквания при вас?
През пролетта около 1/3 от населението изпитва по-дискретни или по-изразени симптоми на умора, което означава физическо неразположение, трудна концентрация, снижена работоспособност, отпадналост, лесна уморяемост, меланхолично настроение, понякога до депресивни мисли.

Това е така, защото организмът изпитва затруднения при прехода от зимата, когато има по-малко слънце, по-къс ден и по правило двигателната активност е силно снижена. Идват пациенти и само с такива оплаквания, като си мислят, че са болни, но при изследванията се установява, че или има леки отклонения, или неразположението се дължи на по-трудната адаптация на организма. Не е болест, но симптомите наподобяват болестно състояние заради изпитвания дискомфорт.

Кои хора са особено податливи на умората през пролетта?
Тези, които през зимата са консумирали повече меса, тежки, тлъсти храни, особено вечер, задръстили са организма си с токсини, не са се движили достатъчно. За съжаление обездвижването, особено през зимата, липсата на навици за спорт и движение на открито са много характерни за българите. Пролетната умора не е неизбежна, но може да се предотврати със здравословно хранене и движение и през зимата. Умората настъпва при младите хора, които имат по-забързан делник и не обръщат особено внимание на здравето си.

От друга страна – те често работят на няколко места, имат повече грижи около децата и тези обстоятелства се наслагват върху сезонно обусловените причини за отпадналост и умора. В детството и юношеството предпоставки за отслабване на организма създават напрежението и стресът в училище, несъответстващите на възможностите на детето родителски амбиции, претовареността. В по-напреднала възраст пък освен обичайното наличие на различни хронични заболявания по принцип движението през зимата е твърде ограничено.

При чувство на отпадналост обикновено се набляга на повече кафета.
Прекаляването с кафе и енергийни напитки трябва да се избягва. Освен че няма да помогнат, може да предизвикат сърцебиене, раздразнителност. Не бива да се увеличава обичайната доза от 1-2 кафета дневно. Много важно е човек да се настрои добронамерено, защото позитивната нагласа тонизира организма и дава енергия. Раздразнителните, агресивните хора са по-уязвими на физически и емоционални сривове. Най-достъпното средство за борба с пролетната умора е да се увеличи движението, по възможност на открито, сред природата. Но голяма полза има и от всекидневна дихателна гимнастика на отворен прозорец – бавно и дълбоко вдишване и бързо издишване. Всякакви упражнения са добри, йога е особено препоръчителна, но трябва да се направи добро загряване и въобще по възможност заниманията да се провеждат с учител.

Редуването на топли и студени душове също тонизира цялото тяло, премахва отрицателната енергия. Да не се подценяват достатъчният сън и физиологичният ритъм при редуването на активност и почивка, вниманието към приема на витамини и течности. В аптеките се предлага препаратът Сарженор, който е отлична подкрепа на организма – тъй като съдържа две жизненоважни аминокиселини - аргинин и аспартат. Те подпомагат синтеза на определени хормони, които като цяло стимулират имунната система, подпомагат детоксикацията (да се направи „пролетно почистване” и на тялото). Ако след двуседмичен прием по 3 ампули дневно оплакванията продължат и не се получи очакваното тонизиране, би трябвало да се потърси консултация с лекар.

Трябва ли да се внимава при съчетаване с други лекарства или препарати?

Не, напротив, Сарженор подпомага и усилва действието на другите медикаменти. Това е напълно безопасно средство, без странични ефекти. Подходящо е и за деца над 2,5 години. Стимулира умствената активност. Повлиява синтеза на мелатонин и по този начин подобрява съня, а оттам и общия тонус, бодрост и самочувствие.

Коментари