Публикация

Всеки транспорт за недоносеното бебе е травматичен и рисков

Едно от най-важните решения, които взима бъдещата майка, е къде ще роди детето си.


Ако има риск бебето да е недоносено, или ако самата бременност е рискова, жената на всяка цена трябва да се насочи към специализирана АГ болница, където има интензивно неонатологично отделение, тъй като дори да отиде в друго лечебно заведение, при проблем, тя отново ще бъде транспортирана там.

„Практиката показва, че в голяма част от случаите прогнозата за кърмачето се влошава при транспорт, който за крехкото бебе е изключително травматичен. Така че най-честите усложнения в развитието на недоносените са именно при деца, които са насочени от други здравни заведения и градове“, коментира началникът на отделението за недоносени в АГ болницата във Варна д-р Снежинка Цветкова, която е и главен асистент към Катедрата по акушерство и гинекология към Медицинския университет.

Рискови бременни са жените след ин витро, тези с отклонения по време на бременността (хипертония, инфекции, изоставане в растежа на плода и други), особено когато имат някакви оплаквания в по-ранните етапи на бременността (контракции, кървене).

Отделението по неонатология съществува от създаването на АГ болницата и е с оценка „трето ниво“, каквито са само още пет такива в страната. Покрива и „второ ниво“ за интензивно лечение, което също е най-високото възможно. В отделението се лекуват всички тежки случаи на недоносени деца от Силистра, Разград, Търговище, Добрич, Шумен.

„Тук е единственото място, където се отглеждат под специални грижи пеленачетата, родени с тегло под 1200 грама“, обяснява д-р Цветкова. И припомня, че именно в АГ болница постъпват бебета с граничните 500 грама и въпреки всичко оцеляват.

„Наистина тези дечица са чудо, но не бива да се забравя огромният професионализъм, за да се случи то“, коментира с радост в очите шефката на отделението. Тя е оптимист по отношение световните показатели за развитието и късните последици от преждевременното раждане на бебета с изключително ниско тегло.

„Ние, лекарите, се борим за тях, а освен това не бива да се пренебрегва фактът, че с развитието на апаратурата и науката неонатология, късните последици ще бъдат все по-малко“, категорична е д-р Цветкова.

Коментари