Публикация

Как да се предпазим от инфаркт, инсулт и язва едновременно?

Вече е възможно едновременно да защитим сърцето, мозъка и стомаха.


Близо половин милион българи пият всеки ден таблетки за сърце, които разреждат кръвта и предпазват от инфаркт. Те съдържат 100 мг ацетилсалицилова киселина (АСК), която има свойството да потиска образуването на кръвни съсиреци (тромби) и така предотвратява запушването на важни кръвоносни съдове. Доказано е, че дори много ниски дози АСК от 100 мг на ден са достатъчни да намалят риска от сериозен инцидент с цели 25%.

Таблетките АСК обикновено се приемат цял живот от хора, които са изложени на висок сърдечно-съдов риск. Те трябва да се пият редовно, защото защитата за сърцето е налице само докато се пие АСК. Спирането води до повишен риск от инфаркт или инсулт, и то още на първата седмица.

АСК може да увреди сериозно стомаха

Въпреки че имат специална обвивка, която претендира, че щади стомаха, таблетките АСК 100 мг увреждат стомаха и могат да причинят сериозни усложнения. Последни проучвания сочат, че 60% от хората, които взимат всеки ден таблетките за сърце, получават множество стомашни ерозии.

Хората на терапия с АСК често развиват язва на стомаха или на дванадесетопръстника. В 20% от случаите те нямат оплаквания, въпреки че язвата е вече налице. Това е коварна ситуация, в която може да се стигне до стомашен кръвоизлив, без дори човек да е подозирал, че има проблеми.

Медицински проучвания показват, че ВСЕКИ ТРЕТИ от хората, които взимат редовно АСК, е застрашен от сериозни стомашни проблеми като развитие на язва и кървене. Пациентите, които имат стомашни оплаквания, често спират антитромбоцитната терапия с АСК и се излагат на риск от инфаркт или инсулт. Ако ли пък стомашните неразположения бъдат пренебрегнати и лечението с АСК продължи, тогава дебне опасността от кървяща язва – състояние, което може да бъде фатално.

Има ли риск за вашия стомах?

Ако сте над 60 години и пиете постоянно АСК за протекция на сърцето, непременно помислете за защитата на стомаха си. Ако вече сте имали язва или кървене, оплаквате се от киселини и парене зад гръдната кост, както и ако приемате противовъзпалителни лекарства (за облекчение на ставни болки), рискът да развиете язва и да получите кървене е много висок. Консултирайте се с вашия лекар и ако е необходимо, посетете гастроентеролог.

Решението е в комбинираната протекция на сърцето, мозъка и стомаха!
В някои европейски страни вече има ново лечение, което предпазва сърцето, мозъка и съдовете от тромбози и същевременно пази стомаха от язва. Комбинираната сърдечно-съдова, мозъчно-съдова и гастропротекция в едно ще помогне на пациентите, нуждаещи се от непрекъсната грижа за сърцето и мозъка и едновременно с това изложени на повишен риск от язва. Новото лечение намалява риска от язва на стомаха и дванадесетопръстника с около 85%, така че пациентите да имат постоянен стомашен комфорт и да не бъдат изложени на риск от внезапно стомашно кървене.

*Ниски дози ацетилсалицилова киселина е позната като „аспирин за сърце”.

Коментари