Публикация

Ароматът на печен картоф ни прави щастливи

Учени са установили, че ароматите, които се освобождават по време на приготвяне на храната, събуждат приятни спомени.


Ароматът на печен картоф, например, може да ни накара да се почувстваме щастливи.

Изследването разкрива, че разпознаването на  хранителните аромати е сложен мозъчен процес, който може да отключи положителни емоции.

Специално за реакцията към печените картофи (с обелките) учените смятат, че се дължи на веществата, отделяни при печенето, които се разпознават на подсъзнателно ниво. Естествено емоциите зависят от първата среща с картофите – ако е била положителна, тогава и реакцията ще бъде такава.

Повечето хора свързват печеният картоф със семейна вечеря, къмпинг с огнище или любим дядо/баба. Букетът от аромати, който изпуска този кореноплоден зеленчук, по удивителен начин активира сензорните центрове в мозъка, допълват учените.

Защо не си опечете картофи за вечеря, за да си припомните някоя забавна случка и да се повеселите около масата, или пък да си създадете нови спомени?

Коментари