Публикация

Полезно и вредно за бременните

След като жената обяви, че е бременна, близките й започват да я засипват с най-различни напътствия.


Не се обърквайте, а следвайте съветите на специалистите. Те посочват, че най-важните неща за  правилното развитие на бебето ви са начинът на хранене, грижата за зъбите и физическите упражнения.

Диета

Схващането, че бременната трябва да яде за двама отдавна е опровергано. Това, от което те се нуждаят наистина е добре балансирана диета, към която трябва да се добавят някои необходими за развитието на плода съставки. Според специалистите, по време на бременност жените трябва да приемат допълнително по 300 калории на ден, което означава още едно ядене. Прекаляването с храната води до затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане и раждането на бебе със свръхтегло. Специалистите препоръчват да се увеличи приемът на протеини, желязо и калций.

Протеини
Съдържат се в зърнените каши, варивата, кълновете, яйцата, месото, рибата, млякото и млечните продукти.

Въглехидрати
Те доставят енергия и фибри. Избягвайте рафинираната захар и брашното – те повишават кръвната захар. Яжте пълнозърнести продукти, плодове и салати.

Мазнини
Мастните киселини са важни за оформянето на мозъка на зародиша.  Те имат голямо значение за развитието на умствените способности и зрението на бебето. Включете в диетата си ленено семе, орехи, фасул, тофу, зехтин и соево масло. Тези киселини могат да се набавят и от риба или рибено масло.

Желязо
Богати на желязо са зелените листни зеленчуци, фасулът и варивата, нарът, черешите, горските плодове, личи, ананасът, стафидите, фурмите и месото. Витамин С помага за абсорбирането на желязото от организма – подправяйте ястията с лимонов сок.
 
Калций
За правилното развитие на костите, зъбите и основните функции на организма на бебето, бременните трябва да приемат повече калций. Той предпазва и от болки в гърба и подготвя организма на майката за кърменето. Консумирайте мляко и различни млечни продукти, ядки, семки, варива, зелени листни зеленчуци и морски дарове.

Грижи за зъбите

Някои специалисти свързват преждевременното раждане със заболяванията на венците. Бременните често страдат от  гингивит, защото в този период венците реагират на натрупването на плаките по-агресивно от обикновено.

Посещавайте редовно зъболекар. Ако не се налага, през първите 3 месеца на бременността избягвайте рентгеновите лъчи, упойките, обезболяващите лекарства и антибиотиците.

Почиствайте редовно зъбите си,  хранете се балансирано и заменете сладкишите със сирена, пресни плодове и зеленчуци.

Физически упражнения

Гинеколозите посочват, че умората и напълняването през бременността са нормални явления, но те могат да се намалят с физически упражнения. 30 минути раздвижване на ден, помага срещу безсънието, болките в гърба, запека, подуването, предпазва от диабет, увеличава енергията и мускулния тонус, подобрява настроението и стойката. Редовните физически упражнения допринасят за справяне с родилните болки и за възстановяване на формата след раждането. Лекарите предупреждават, че по време на бременност не трябва да се правят упражнения за отслабване.

Подготовка
Преди да пристъпите към изпълнението на физическа програма се посъветвайте с лекаря си, за да сте сигурни, че тя не е противопоказна за вашето състояние. Повечето видове упражнения не са вредни, но има някои позиции и движения, които могат да предизвикат дискомфорт, умора и дори да навредят. Например, след първите 3 месеца на бременността е добре да се избягват упражнения, при които  се лежи по гръб. Не е препоръчително да се стои неподвижно дълго време. Най-безопасно е спортуването през първите 24 седмици. Ако не сте спортували отдавна, започнете изпълнението на упражненията постепенно. Най-подходящи са ходенето, плуването, карането на колело и аеробиката.
 

Коментари