Публикация

Диабетът не обича ябълки и боровинки

Ябълките и боровинките са основните продукти, които могат да предпазят от диабет тип 2, защото съдържат голямо количество флавоноиди.


До този извод са стигнали учени от Американския национален институт по здравеопазване. Те проследили начина на хранене на 200 хил. мъже и жени в продължение на 24 години. В началото на изследването никой от доброволците не страдал от диабет.

След години болестта била диагностицирана при 12 600 души. Оказало се, че при хората, които включвали в менюто си повече боровинки, рискът от диабет е с 23% по-нисък. Такива били показателите и при почитателите на ябълките.

Експертите смятат, че положителният ефект се дължи не само на съдържащите се в тези плодове флавоноиди, но и на целулозата. Затова соковете от тях не са толкова полезни.

Коментари