Публикация

Храните, които ни правят по-щастливи

За да водим качествен живот, трябва да сме енергични и щастливи. Някои храни допринасят за повишаване на самочувствието.


Храни, които зареждат с енергия

Има моменти, когато ни се иска да се заредим с енергия. Например, когато сме се отпуснали след обилния обяд, или когато сме се запътили към фитнес залата. В такива моменти специалистите препоръчват следващите 3 храни:
 
Овесени ядки
Възможна причина за умора, слабост или затруднено концентриране може да е липсата на някой от В витамините. Те не само регулират мозъчната функция, но също така помагат на организма да превръща въглехидратите в глюкоза, която го зарежда с енергия. Добър източник на В витамини е овесената каша, която действа много добре срещу умората.
 
Шоколад
Освен че намалява риска от сърдечни болести и появата на бръчки, натуралният шоколад повишава настроението и дава енергия. Шоколадът съдържа много химикали, които зареждат с енергия, включително theobromine (стимулант, който влиза в състава на много енергийни напитки) и кофеин.

Цвекло

Цвеклото снабдява организма с много полезни вещества, включително с дълготрайна енергия. То е с високо захарно съдържание, от което организмът бързо получава прилив на енергия. Освен от захарта енергията се повишава и от съдържащите се в цвеклото магнезий, желязо, витамин С и нитрати.

Храни, които повишават настроението

На всеки се случва понякога да е напрегнат, раздразнителен или депресиран. Храните, които приемаме могат да влияят непосредствено върху душевното състояние, затова опитайте да повишите настроението си със следващите храни:

Мазни риби
Известно е, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в мазните риби, са полезни за сърцето, но тези киселини влияят също така благотворно и на мозъчната дейност и настроението. Неотдавна беше установено, че хората с по-ниски стойности на омега-3 киселини в кръвта са по-склонни към депресия и черногледство.

-brr-

Банани
Бананите са богати на натурална захар и премахват чувството за безсилие, което от своя страна понижава настроението. Освен това бананите са богат източник на триптофан, основна аминокиселина, която повишава нивото на серотонин и регулира настроението.

Храни за здрав сън

Повечето хора страдат от време на време от безсъние. За щастие има храни, които помагат за по-лесно заспиване.

Млечни продукти
Ако имате проблеми със съня, първото нещо, което трябва да направите, е да започнете да приемате повече храни, които съдържат триптофан. Тази основна аминокиселина повишава стойностите на серотонина и мелатонина в организма, които помагат за здрав сън. Източници на триптофан са млечните продукти, като прясното и киселото мляко.

Овесени ядки
Овесените ядки се свързват със закуската, но те са много подходящи и за вечеря. Овесените ядки са естествен източник на мелатонин, който регулира вътрешния часовник на организма и често се предписва при безсъние. Те са и един от добрите източници на триптофан, особено в комбинация с мляко.

Ленено семе
Лененото семе е много подходящо за повишаване на стойностите на регулиращото съня вещество серотонин в организма, защото то съдържа много триптофан и омега-3 мастни киселини. Освен това е доказано, че омега-3 киселините намаляват тревожността, депресията и стреса, които са основните причинители на безсънието.
 

Коментари