Публикация

Безкръвно лечение на рак на простатата

Поредните успешни безкръвни операции на рак на простата бях извършени в Пловдив.


Най-авангардната методика в света за лечение на този вид заболяване  – високо енергийна прицелна ултразвукова терапия – HIFU Sonablate 500 /ХИФУ/, вече рутинно се използва в „Медикус Алфа”.

Пловдивската клиника е едно от двете български здравни заведения, прилагащи този метод. Гостуващ оператор отново бе топ специалистът на Европа за лечение на карцином на простатната жлеза с ХИФУ д-р Виктор Грифин. Английският лекар извърши интервенциите с българските си колеги - уролозите д-р Рангел Старев, д-р Георги Ибришимов и д-р Маджид Кадим. Д-р Грифин припомни, че пловдивското здравно заведение е сред 20-те болници в целия свят, в които ракът на простата се лекува с ХИФУ.  

За период от 18 месеца в болницата напълно излекувани от рак на простата с безкръвни операции са 31 пациента. Методът ХИФУ представлява високо енергийна прицелна ултразвукова терапия, чрез която се извършва аблация на простатата, без радиация и без да се засяга околната тъкан. Злокачествените образования буквално се стопяват и на тяхно място се образува съединителна тъкан, в която няма туморни клетки.

Процедурата трае до 3 часа и възстановяването след това е само 1 ден, а не 3 месеца /от които минимум 20 дни болничен престой/, както е при традиционната отворена операция. След ултразвуковата терапия на рак на простатата мъжът е работоспособен още на 3-ия ден.  

Друго важно предимство на метода ХИФУ е, че над 95 % от оперираните пациенти са със запазена нормална уринарна и еректилна функция за разлика от класическата операция, след която изпускането на урина и половата немощ се срещат в почти 50 процента от случаите.

Коментари