Публикация

Вече има и бебета с развалени зъбки

Много е важно първият преглед на детските зъби да се направи още на 3-годишна възраст, това обясни проф. Мария Куклева, ръководител на катедрата по Детска дентална медицина в Стоматологичния факултет на Медицинския университет в Пловдив.


Тя съобщи, че все по-често зъболекарите лекуват деца в предучилищна възраст с по няколко кариеса, а най-фрапиращите случаи са  на 11 месечни бебета с развалени току-що пробили зъбки.

По думите й грижата за детските зъби трябва да започва още от бременността на майката и да продължи веднага след раждането. На бебето не трябва да се дава биберон, потопен в мед, или сладка вода. След като поотрасне не е желателно да яде много сладки неща и най-важното е да се научи да мие два пъти на ден зъбките си, съветва проф. Куклева.

Създаването на хигиенни навици още в най-ранна възраст ще са гаранция за здравето на детето и през следващите години, категорични са стоматолозите от детската клиника.

За тази цел в Пловдив стартира кампания за безплатни стоматологични прегледи на всичките деца от първа група на детските градини.

Прегледите се извършват на място от преподавателите от Катедрата по Детска дентална медицина. „Целта е стресът от първия преглед да бъде сведен до минимум, защото децата остават в обичайната си среда и сред връстници, обясни проф. Куклева.

По време на кампанията на всяко дете ще бъде изготвен сертификат за извършения първи стоматологичен преглед, на който впоследствие може да продължи да се отбелязва статуса на зъбките, обясниха стоматолозите.
 

Коментари