Публикация
Супа за душата и тялото
Пилешката супа е известна с лечебната си сила срещу безброй болежки.
От обикновена настинка и течащ нос до лошо настроение и отпадналост. Тази живителна гозба присъства на страниците на много книги, героиня е дори в киното. Варианти има много, но ние сме единодушни, че пилешката супа на мама е най-вкусна.
Няма да ви отегчавам с изброяване на ползи, плюсове и тирета, нито пък ще ви размахвам пръст да забравите готовите супи, които излизат от консерва или от пакетче на прах. Животът си е ваш, изборът също.
Само искам да споделя с вас една истинска и традиционна рецепта, за да я опитате, ако пожелаете.
Ето необходимите съставки:
- 4-5 пилешки крилца или бутчета (горно, долно или половинки)
- 1 голяма глава лук
- 1 голям морков или 2 средни
- 1 чушка (по желание)
- 4-5 средни картофа
- 1 голяма шепа тестени звездички (може и буквички или фиде)
- 3 скилидки чесън
- Копър и магданоз на вкус
- Пилешки бульон (най-добре домашен)
- Зехтин
- Сол, черен пипер, дафинов лист.
Приготвяне:
1: Вземете една голяма тенджера и напълнете 1/4 с вода. Покрийте с капак и я сложете на котлона да заври. Измийте пилето и махнете кожата. Добавете месото във врящата вода и оставете да се вари в продължение на 3 минути. Свалете съда от печката, извадете пилето и го оставете настрана.
След това имате два варианта – да използвате богатия бульон, в който е вряло пилето, да го прецедите и да добавите още вода (до 4/5) или да излеете течността, да измиете съда и да налеете нова вода, в която да сложите подправките и кубчета бульон на вкус.
Натуралният бульон е по-питателен, но и малко по-мазен, сухата смес пък е твърде солена. Изборът отново е ваш.
Оставете тенджерата да къкри на средна температура и я покрийте с капак.
2: Докато заври отново водата, загрейте тиган и сложете зехтин (трябва да става за готвене и внимавайте да не прегори). Накълцайте лука и го задушете в тигана, за да прескочите пърженето, долейте малко хладка вода.
3: Настържете морковите. Добавете ги към лука. Ако решите да добавите чушка, сега ще бъде подходящото време, нарежете я на кубчета и я сложете в тигана.
4: Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Добавете картофите в тенджерата заедно с пилето, което сте обезкостили и нарязали на парчета.
5: Добавете звездичките в тенджерата.
6: Смачкайте чесъна. Сложете и него в тигана.
7: Добавете зеленчуците от тигана в тенджерата. Извадете дафиновия лист. Добавете сол на вкус, но не прекалявайте. Накрая поръсете с копър и магданоз.
Готово!
Ако искате тази супа да има по-малко калории или да бъде подходяща за вегетарианци, просто прескочете пилето и ще имате много вкусна зеленчукова супа.
Добър апетит!
Коментари