Публикация

Не отлагайте прегледа на простатата

Стартира национална кампания “Отиди на преглед” за проблемите на простатата.


Тя е фокусирана върху заболяването доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) и цели разясняване на ползата от навременното й диагностициране и лечение, както и рисковете от забавянето им.

Кампанията си поставя за цел да насърчи мъжете над 50 години да обърнат внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простатата, и да посетят личния си лекар или специалист-уролог за компетентна помощ, а не да се опитват да се лекуват сами.

Инициатори на кампанията “Отиди на преглед” са Българското урологично дружество, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и Българският червен кръст, със съдействието на ГлаксоСмитКлайн.

В рамките на “Отиди на преглед” ще се провеждат открити безплатни информационни срещи със специалисти-уролози и с общопрактикуващи лекари, на които гражданите ще могат да задават своите въпроси, свързани с доброкачествената простатна хиперплазия и нейната симптоматика.

На националната безплатна телефонна линия 0800 18 187 всеки ще може да научи подробности за кампанията. “Отиди на преглед” ще обърне внимание на това, че влошаването на симптомите на уголемената простата води до влошаване на качеството на живот и обратното – със започналото навреме лечение може да се подобрят много аспекти на социалния живот на засегнатите.

Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е доброкачествено заболяване на простатната жлеза. То се изразява в увеличаване на простатата, която започва да притиска пикочния канал и се създава неудобството при уриниране. Стесняването на уретрата и остатъчната урина в мехура причиняват оплакванията, съпровождащи заболяването. Честото ставане нощем, неудобството при излизането навън, ако се наложи да се ползва тоалетна – тези и още други неудобства се дължат именно на това заболяване.

ДПХ се среща при мъже над 55-60-годишна възраст и затова е задължително всеки мъж да се консултира с уролог. Въпреки че според статистиката около 3/4 от мъжете в тази възраст имат уголемяване на простатата, само при малък брой от тях то се проявява с характерните болестни симптоми. Поради тази причина, както и заради притеснение от темата, много нисък процент от мъжете се интересуват от заболяването и са склонни да посетят своя личен лекар или специалист-уролог. Често съвсем неправилно се пристъпва към самостоятелно лечение, което може да облекчи симптомите, но не решава проблема.

Коментари