Публикация

Витамин предизвиква ярки и цветни сънища

Приемането на витамин B-6 не само може да отключи по-ярки и зрелищни сънища, но и да ви помогне да си ги спомните на сутринта, сочи ново изследване.


По принцип се смята, че човек има по около 4-6 различни сънища в една нощ, но е трудно да се запомнят всичките, особено подробностите.

Витаминът, който се съдържа в месото, пълнозърнестите храни, зеленчуците, ядките и бананите, отдавна се смята за помощник при спомнянето на сънищата, но досега беше по-скоро теория, отколкото резултат от реално проучване.

Учени обаче са провели тестове с доброволци и са установили, че приемът на по-големи дози витамин В-6 отключва ярки, емоционални и жизнени сънища.

Смята се, че витаминът има този ефект, защото преобразува аминокиселини в серотонин, който събужда мозъка по време на фазата с бързото движение на очите, когато сънищата са най-ярки.

Специалистите предупреждават, че предозирането с този витамин може да има негативни последици - може да предизвика безсъние, сърцебиене, спазми, повишаване на кръвното налягане и пристъпи на паника.

Коментари