Публикация

Бодибилдингът - какво се крие зад зрелищните мускули

Един от най-впечатляващите спортове безусловно е бодибилдингът...


За разлика от другите физически занимания при него резултатите са очевидни. Разбира се, видът и на щангистите, и на борците също трудно ще подминеш. Но такъв отчетлив релеф на огромните мускули можеш да видиш само при хората, занимаващи се с бодибилдинг. Затова и поклонниците на този спорт се множат. Вече сериозно се обсъжда и идеята бодибилдингът да стане олимпийски спорт. Наред с предимствата обаче специалистите говорят и за вредата от натрупването на огромна мускулатура.

Какви всъщност са плюсовете и минусите на бодибилдинга?
Във всеки човек по природа е заложена определена пропорция между съдържание на мазнини и мускулни влакна. Но на културистите им се налага, особено преди състезание, да променят тези пропорции. В това е и вредата от бодибилдинга – спортсмените съзнателно коригират здравословния баланс заради зрелищната демонстрация на мускули. Гигантският им обем, когато диаметърът на бедрото е съпоставим с диаметъра на бицепса, се постига единствено заради някакъв абстрактен еталон за мъжка красота. Всичко това обаче е за сметка на мазнините.

За културистите е нормално целенасочено да снижават съдържанието на мазнини в тялото си с 6 до 15 процента. Но мазнините участват в реакциите при обмяната на веществата и когато са по-малко, организмът се стреми да попълни запасите. За да не се превръща храната в мазнини, които в организма на културиста винаги са дефицитни, трябва да се правят интензивни физически упражнения. Само тогава мускулите растат. А всичко това не може да се нарече здравословно.

Вредата от бодибилдинга е и във факта, че културистите трябва да избягват водата. А тя е жизнено необходима на всеки организъм като посредник за осъществяване на важни реакции, транспортиране на ненужните и доставка на хранителните вещества. Солта също така е противопоказна за спортуващите бодибилдинг, защото задържа водата в организма.

Затова и впечатлението от супермускулатурата има двойствен ефект. На подиума фигурата предизвиква завист, но извън него много от спортистите имат сериозни здравословни проблеми, предизвикани преди всичко от недостига на влага и деминерализацията на организма. Последното може да доведе до спазми на ръцете.

Задължителното сваляне на килограми преди състезания също е удар върху здравето. И на другите спортисти се налага понякога да намаляват масата си до 10 процента. При трениращите бодибилдинг обаче процентите могат да стигнат до 30, а след състезанието отново да си възвърнат предишната форма. Това сериозно може да разбалансира здравето им.

-brr-

Не е тайна, че много професионални спортисти използват специални препарати за постигане на по-бързи и по-добри резултати. Културистите не правят изключение. Но именно в бодибилдинга даже любителите приемат препарати с много странични ефекти.

Проблемът е, че вследствие на тяхната употреба организмът започва да се развива едностранно. Обемът на мускулатурата се увеличава, а развитието на вътрешните органи се забавя. Страдат и ставите заради прекомерното натоварване при вдигането на максимални тежести.

За обслужването на толкова огромна мускулна маса и преминаването на повишено количество кръв през тях е необходимо също толкова тренирано сърце. Културистите отделят цялото си време за трупане на мускули, като пренебрегват аеробните упражнения за укрепване на сърцето. В резултат то се пренатоварва и бързо се амортизира.

Причината културистите да подлагат организма си на такъв стрес е ясна. Професионалните спортисти не могат да се намират във върхова форма дълго време. И за състезанията изстискват от себе си максимално възможното. При бодибилдинга нещата стоят малко по-различно. При самото си представяне те имат значително повече отклонения от физическото здраве.
Затова не е зле да си зададете въпроса заслужават ли си жертвите, които правят културистите, за да постигнат ефект, който няма нищо общо с хармоничното развитие. Но и тук стигаме до мярката.

Ако вашата цел е просто да направите фигурата си по-съвършена, а не да участвате в професионални състезания, то занятията с бодибилдинг едва ли ще ви навредят.
Всеки сам трябва да сложи на везните всички „за” и „против”, за да може да направи правилния избор между здравословния спорт и изкуствения суперрелеф на мускулите.

Коментари