Публикация

Безшевна операция за външно перде на окото

По повод Великден ще се проведат безплатни прегледи за катаракта и глаукома.


Офталмолозите от „Медицински център 1” към болница „Медлайн” извършиха първата в Пловдив безшевна операция за „външно перде”/птеригиум/ на окото.

Доц. д-р Марин Атанасов и д-р Екатерина Георгиева приложиха новата методика на 51-годишен мъж с рецидивиращ птеригиум, на който преди това e правена класическа операция с отстраняване на пердето и шевове. Възстановяването на зрението става веднага и пациентът се изписва още същия ден.

Новият безшевен метод е уникален с това, че по време на операцията се прави трансплантация на конюнктива от същото око върху мястото на отстранения птеригиум и трансплантът се залепва, вместо да се шие. За целта се използва т. нар. фибриново лепило, което по естествен начин стимулира зарастването на тъканите и подтиска кървенето, обясни доц. д-р Марин Атанасов.

Тази методика е по-щадяща и гарантира до 90 %, че пердето няма да се появи отново. За разлика от класическата операция, при която в 50 процента от случаите има рецидив, според статистиката.

В „Медицински Център 1” по традиция около всички големи християнски празници се провеждат безплатни консултации. Във връзка с Великден от 10 до 20 април желаещите с катаракта и глаукома ще могат да посетят безплатни очни прегледи след предварително записване на тел: 032/64 42 22.  

Коментари