Публикация

На 102 години с нова тазобедрена става

В столичната ортопедична болница „Витоша” бе оперирана 102-годишна пациентка, която е приета по спешност със счупена тазобедрена става.


Операцията включва използването на метален имплант, който по оперативен път се вгражда в костта и позволява натоварване и стъпване от деня след операцията.

По думите на д-р Орлин Филипов, управител на болницата, подобна интервенция е рутинна. Сложността в случая на пациентката се дължи на напредналата й възраст и на стремежа операцията да се извърши за 30 минути, вместо за обичайните 60-90 минути. Това се прави, за да се избегне дълбоката упойка. Интервенцията стана възможна благодарение на наслагването на много от процедурите, които вървят паралелно, а не последователно.    

Д-р Филипов твърди, че не навсякъде може да бъде извършена такава операция, тъй като пациенти в такава възраст трябва да получат специализирано следоперативно реанимационно лечение. За тази цел персоналът трябва да бъде изключително добре обучен и мотивиран.

Пациентката е родена през 1910г. в Габрово и е получила травмата след падане по стълбите. След успешната операция, в момента тя се чувства добре и скоро ще бъде изписана.   

Коментари