Публикация

Първата у нас частна онкологична клиника отвори врати

Към МБАЛ „Сердика" в София бе разкрита първата у нас частна онкологична клиника на името на доц. д-р Валентина Цекова.


Събитието бе открито от управителя на МБАЛ „Сердика“ д-р Методи Янков и на него присъстваха представители на здравните институции, Българския лекарски съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, пациентски организации и лекари специалисти от цялата страна.

„Чрез прехвърлянето на лекарственото лечение на онкологичните заболявания от Министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса се даде възможност лечението на тези болести да се осъществява и в частните лечебни заведения“, заяви д-р Методи Янков.

Той благодари на институциите, че са спазили законовата равнопоставеност между държавните, общинските и частните лечебни заведения. „Заемаме се с тази задача изключително амбициозно. Екипът на новата клиника е висококвалифициран, с дългогодишен професионален опит и е добре познат сред онколозите у нас”, каза още управителят на МБАЛ „Сердика“.

„Борбата с онкологичните заболявания е тежка и ние лекарите участваме ежедневно в нея, стремейки се да подобрим и удължим живота на нашите пациенти. Затова работим да бъдат подобрени условията за лечение, качеството на предлаганата медицинска услуга и лесният достъп до нея“, заяви д-р Красимир Койнов - началник на отделението по медицинска онкология „Доц. д-р Валeнтина Цекова“.

Д-р Койнов допълни, че отделението ще работи с капацитет от около 250 души месечно. Дейността му ще е свързана с лечението на солидни злокачествени тумори чрез системна лекарствена терапия, диспансерно наблюдение, проследяване на терапевтичния отговор при пациенти на домашно лечение с прицелна перорална противотуморна терапия и перорална химиотерапия. Лечението за пациентите е напълно безплатно, тъй като клиниката има сключен договор с НЗОК, каза още д-р Койнов. 

Коментари