Публикация

Яйцето или кокошката

Един от най-сложните въпроси е кое е първо – яйцето или кокошката.


Според новите пазарни реалности кокошката е първа, защото, ако е нещастна, няма и яйце.

Колкото е по-радостна пернатата, толкова по-скъпо яйце снася. Напоследък за изтънелия джоб кокошите продукти са все едно бижутерски фабержета, които жал да ти стане да чукнеш в тигана. Омлет по селски струва колкото пържола с гарнитура.

Как кокошите продукти стигнаха 40 стотинки, така и не стана много ясно.
Кудкудякащите по-щастливо кокошки вдигнаха цената на яйцата в цяла Европа. Ако е виновна само европейската забрана за отглеждане на кокошки в кафези, то защо у нас пак излизат по-скъпо от Париж и Брюксел.

Някой е изчислил, че за една година една кокошка снася около 250 яйца, а човек изяжда средно 255. Така че излиза, че една кокошка работи за един човек.

Лошото е, че иде Великден и без боядисани яйца не бива. Дали от бабите на село или от хипермаркета – във всеки дом ще има вапцани яйца. Яйцето е символ на вселената от древни времена. Яйчните великденски легенди са много.

Когато разпънали Христос, някои го замеряли с развалени яйца, които обаче, щом се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави и червени. Според друга легенда кокошка снесла под разпънатия Христос яйце, кръвта му го обагрила и затова винаги първото се боядисва червено.

По каноните на църквата червените яйца символизират кръвта на Христос, черупката - запечатаната му гробница, а пропукването - възкресението.
Няма точна доза колко от кокошите продукти трябва да хапваме. Съветите и на диетолозите, и на медиците са различни. Но на Великден всички прекаляваме, а някои спецове сочат яйцата като голям виновник за трупането на холестерол.

Но е ясно още, че яйцето е една от храните, без които не можем. Белтъкът и жълтъкът съдържат протеини с аминокиселинен състав, мазнини с висока биологична стойност, витамини и минерали. В състава на яйцата влизат витамините В2, В12, Е, А, D, минерали, йод, желязо, калций. А яйцата са не само за стомаха, но и за разкрасяване.

Всяка дама знае поне една маска със сурово яйце. Освен че подсилва изтощената коса, яйцето помага за нейното възстановяване. Жълтъците подхранват, а белтъците стягат и избелват кожата. Въпреки че при тези цени домашната яйчена козметика ще ни излезе бая скъпо.

Обикновено яйцата са годни до 28 дни от снасянето им, но най-добре не купувайте по-стари от седмица.

Код 1 значи, че носачката е била свободна и щастлива. Яйцата с код 0 са органични и са два пъти по-скъпи от тези с кодове 2 и 3. Това са от кокошчици, на които не се дава никаква химия, кротко си пасат и не хрупат отрови.

Има един лесен тест, с който да проверите дали яйцата са годни за ядене. Пуснете едно в съд с вода. Ако яйцето потъне изцяло, значи е прясно. Ако на повърхността се появи малка част от черупката, то става за ядене, но не е много прясно. Ако изплува изцяло, го изхвърлете. Като даваме жълтици за жълтъци, то поне да ги купуваме пресни.



Коментари