Публикация

Zdr ko pr? – по-подробно за жаргона в интернет

Интернет жаргонът е поредното предизвикателство за поколението, което израсна с телевизора, но не и с компютрите.


Знаете ли, че 21 февруари е Международният ден на майчиния език? Не сте чували за този ден? Ние също не бяхме, но го разбрахме от интернет. Всъщност там е и мястото, където родната ни реч претърпява такава трансформация, че става неузнаваема, особено за по-възрастното поколение.

Нека заедно да надникнем в диалога на двама тийнейджъри в популярната социална мрежа Скайп:

- Zdr ko pr (Здравей, какво правиш?)
- w8, 4е dovar6vam edin pic (Чакай, че довършвам една картина).
- abe bro 2mrow ne sme na dskl (Абе, братле, утре не сме на училище).
- egati kefa 10x 4e mi kaza (Егати кефа, благодаря, че ми каза).
- btw 6te cukame li wow (Между другото, ще играем ли на играта World of warcraft?).
- ddz, ne mi e int sig 6e hodq na kafe s frs ... g2g (Де да знам, не ми е интересно. Сигурно ще ходя на кафе с приятели... Трябва да тръгвам).
- kk bb (Добре, чао-чао).

Както сигурно забелязахте, повечето съкращения са от английски. „Езикът ни е жив организъм и вече пред нас не стои въпросът дали да използваме английски думи. В зависимост от времето в езика преобладават различни заемки – някога са били турцизмите, след това руските думи, днес заимстваме от най-популярния език в света – английския” – обясни Августа Манолева, представител на Института за български език към Българската академия на науките.

Така например bro идва от brother – брат; btw – by the way, между другото. Приятел се обозначава с fr – friend. А ако искате да кажете довиждане, двойното изписване на буквата b – bb (bye-bye - довиждане) ще ви свърши чудесна работа. В интернет жаргона са много популярни причудливи съчетания от цифри и букви. Искате някой да ви изчака няколко секунди, натиснете „w” и клавиша 8, получава се w8, т.е. wait (почакай). „По-словоохотливите” добавят и съществителното „секунда”, естествено от англ. – sec. С „10x” (числото се чете на английски – „тен” плюс буквата „екс” отзад) – thanks, казваме благодаря. Съкращението g2g направо предизвиква въображението.

Идва от got to go - „трябва да тръгвам”. Според нашата събеседничка в неформална интернет комуникация, особено сред младите хора, би могло да се приеме и такъв начин на общуване. Той няма официален характер, по него не може да се съди дали става въпрос за незнания или по-скоро за новосъздаден от тях бързопис. Такъв бързопис наблюдаваме още в ръкописи от XVII и XVIII век.

-brr-

Поколението на интернет се стреми към максимално бързо предаване на информация, но без да се напряга и да прекалява с клавиатурата. Затова често липсват запетаи, точки и въобще препинателни знаци. Думите се изписват с малки букви и най-често се съкращават до няколко букви: нз – не знам, нп – няма проблем, уни-то – университетът, мс (мерси), мн (много)...
Поради липса на време или езикова безпомощност думите, че и буквите са изчезнали, когато някой иска да обясни как се чувства. Тук на ход са емотиконите. Мънички рисунки изразяват настроение, неизказани думи или отношение.

Усмивка, страдание, безразличие, плач, учудване, злорадство, задоволство, прозяване, ръкопляскане, кимане и още десетки други са сред общодостъпните емотикони, които лесно онагледяват какво чувстваме, докато разговаряме в чата. Естествено не всеки, който е в интернет, използва такъв език. В много форуми е забранена употребата на латиница. Пише се само на кирилица, иначе съобщението се изтрива.

„Цялата работа първоначално беше родителите ни да не знаят за какво говорим, ама се научиха, да му се не види” – коментира тийнейджър в мрежата. Според Августа Манолева е нормално да го има и този елемент на „таен говор”: „Като деца пък ние използвахме сричката „пе”. Поставяхме я пред всяка сричка на думата и така си въобразявахме, че разговорът ни остава неразбран за околните – педо-певе-пече-пера песме пена пеку-пепон” – разказа тя.
Тайни говори съществуват във всички европейски страни още от XIII век. Изучени са, защото има исторически свидетелства.

В славянските езици податките са много късни – от XVIII и XIX век. А за нашите са от XX и края на XIX. Оттогава са известни тайните занаятчийски говори – на странстващите зидари, шивачи, калайджии – по-скоро като средство за самозащита. Днес обаче като „таен” някой би определил дори един професионален разговор, изпълнен със специфична неразбираема лексика. В началото социалните мрежи и чатовете бяха територии предимно за младите хора. „Днес обаче всички използваме този език в неформален разговор.

Дори с мои колеги от БАН си пишем по подобен начин, защото интернет езикът не издава винаги незнание, а е по-скоро средство за бърза комуникация” – отбеляза експертът от Института за български език.

И докато се питате дали и вие да не започнете да използвате популярния език, погледнете си профила в социалната мрежа... Май вече някой ви е написал „Zdr”...

Коментари