Публикация

Месец на безплатното тестване за хепатит С

Кампaнията за безплатно тестване за хепатит С „HEP HOUR“ стартира.


Пациентските организации апелират за поставяне на национален рекорд по отговорност към нашето здраве.

Как да поставим рекорд?

Ако за цялата минала година са се тествали 9 000 души, сега пациентските организации призовават поне толкова хора да се тестват в рамките на 1 месец. Само така България ще може да постави национален рекорд, с който да се опита да  кандидатства за книгата на Гинес.

Инициативата е подкрепена от известни спортисти и спортни журналисти – Мария Гроздева, Кубрат Пулев, Елин Топузаков, Евгени Иванов, Камен Алипиев, Иво Райчев и Николай Александров. 

Кампанията „HEP HOUR“ е първата от този род в България - обвързана с поставянето на национален рекорд по отговорност. От 11 април до 11 май всеки има възможност да се изследва напълно безплатно в лабораториите, подкрепящи кампанията. Необходими са не повече от 15 минути, тъй като кръв се взима от пръста, а резултатът е готов почти веднага.   Заболяването хепатит С е сред най-разпространените заразни заболявания не само в България, но и в цял свят. Балканите се водят особено рисков регион.

Макар че все още битува мнение, че застрашени са единствено наркозависимите, рискови се явяват всички хора в активна възраст, подлагащи се на стоматологични интервенции, маникюр, педикюр, пиърсинг, татуиране, хирургически операции и др. Най-често заразените хора нямат симптоми и затова заболяването се открива трудно.Ваксина срещу хепатит С засега няма, така че особено важно е да се знае дали човек е носител на вируса, за да се започне лечение навреме. Само тогава биха могли да се предотвратят фаталните усложнения като цироза и чернодробен рак.

Кампанията се провежда с любезното съдействие на Рош България и лаборатории Кандиларов, София и Варна; лаборатории Д-р Писанец, Пловдив; лаборатории Биоком 98, Стара Загора, както и медицински център Екзакта Медика, Плевен.

 

Коментари