Публикация

Великденската трапеза

Домашно приготвената храна е все по-желана и търсена, а празничното меню е идеален повод да блеснем с умения в кухнята.


И понеже все се оплакваме от липса на оригинални идеи, днес ще ви предложим рецепти за великденския обяд, които са извън клишето и дори могат да се приготвят по-отрано. Допълнете със свежа салата и си оставете време да усетите дълбокото духовно послание на дните, в които доброто побеждава злото и животът тържествува над смъртта.

Според нашата кулинарна традиция яйцата се боядисвали и козунаците (обредните хлябове) се замесвали на разсъмване на Велики четвъртък (тази година на 12 април). Дотогава домът трябва да свети от чистота и обитателите да са преминали през най-дългите пости на годината. Днес щедро смесваме местни и чуждоземни обичаи в храната и декорацията, а тържественият обяд с агнешко присъства в менюто на много от християните по света.

Традицията тръгва от бенедиктински ритуал през седми век, утвърден по-късно от папата. Смятало се за щастливо знамение да видиш агне по Великден, защото на дявола, който може да се въплъти в образа на какви ли не животни, не се разрешава да се превърне в агне заради религиозната му символика. У нас на празничната трапеза старите българи слагали пълнената кокошка, а яре или агне пекли за Гергьовден.

Портокалова агнешка яхния
За 6-8 порции ви трябват 1 кг прясно агнешко на кубчета (от плешката или бута), 2 глави лук на ситно, 4-5 смачкани скилидки чесън, 4 стъбла сладка целина на парченца, 3 големи моркова на кубчета, 1-2 корена пащърнак на ситно, 1 консерва (400 г) сварен нахут, 1 консерва (около 400 г) белени домати на кубчета, 200 мл червено вино, 2 големи портокала, 1 с.л. кимион на прах, 2-3 с.л. зехтин, половин ч.л. морска сол, смлян черен пипер. За поднасяне: 3-4 с.л. накълцан пресен джоджен.

Портокалите се измиват с четка, гореща вода и сапун и се подсушават. С фино ренде се настъргва оранжевата повърхност на плода, единият се изстисква, а от другия се отделят месестите филенца. Вземете голяма тенджера с дебело дъно и капак, за да можете да готвите върху котлона.
Месото се подправя със сол и пипер и се запържва до златисто в зехтина (за десетина минути) от всички страни. Добавят се лукът и чесънът и се бъркат с месото още 5 минути.

После идва ред на консервираните домати и всички останали зеленчуци и подправки, включително виното и портокаловите корички. Ястието се разбърква, похлупва се и след като кипне, котлонът се намалява. Така се готви около час и половина, докато месото стане крехко. Опитайте на вкус и при нужда подправете с още малко сол и прясно смлян черен пипер.
Поднесете портокаловото агнешко в дълбоки чинии върху канапе от пюре, поръсено с пресен джоджен. Гответе с качествено вино, което да предложите и на сътрапезниците си.

-brr-

Гарнитурите

Най-лесните и бързи акомпанименти, както ги наричат французите, се правят от ориз и картофи. Гарнитурата трябва да си партнира по текстура и състав на начина на приготвяне на месото и за нашето портокалово агнешко със сос е сякаш най-подходящо пюрето. За да е по-леко и ароматно, може да се изпълни от картофи и целина. Кубчетата се сваряват на бавен огън в леко подсолена вода, колкото да ги покрие. Когато омекнат напълно, се добавя бучка масло и се пасират за кратко. Ако картофите са много нишестени, продължителното разбиване може да направи пюрето жилаво. Подправя се допълнително с течна сметана, малко сол и прясно смлян черен пипер.

Ако търсим друг вариант и за да сме в крак с правилата на модерното хранене, можем да изберем кафяв (неполиран) ориз (съдържа повече магнезий и калций) или пшеничен булгур, при които фибрите и минералите са запазени в по-голяма степен. Няма никаква философия в приготвянето им и стават чудесни, ако се спазват основните правила: зеленчуците (като лук, чесън, тиквичка, чушка, морков, аспержи) да са предварително сотирани в олио, зърната да са почистени и да се заливат с посоченото количество вода според опаковката на продукта.

Важно е течността (може и бульон) да е гореща и след като разбърканата смес заври, да се похлупи и задушава на бавен огън. Пълнозърнестите продукти стават малко по-бавно от обикновения ориз, затова им оставете поне половин час преди сервиране да си починат и да поемат ароматите на съставките. Идеални подправки са пресен босилек, мащерка, див лук. Освен за гарнитура те могат да се хапват и за основно ястие – топли и студени, допълнени с настърган кашкавал, яйце или сос от кисело мляко, чесън и джоджен.

За да избягате от храните с висок гликемичен индекс като картофите и ориза, може да изберете гарнитури от зеленчуци. Най-добрият начин, по който можете да ги сготвите, е на пара. Изберете пресни и здрави тиквички, броколи, карфиол, моркови или зелен фасул, почистете ги и ги наредете в кошничка, като отдолу са най-твърдите – обикновено морковът и стволовете на броколито. Подсолената вода на дъното на съда не бива да ги достига.

След като кипне, отмерете десетина минути, без да вдигате капака. Това време е достатъчно за един килограм зеленчуци. Изключете котлона и оставете да се дозадушат още четвърт час. Основните грешки при готвенето на зеленчуци е да се варят, накиснати във вода, където остават всичките им полезни вещества. При възможност винаги избирайте пресни пред замразени продукти. Да останат леко хрупкави вместо разварени винаги е за предпочитане. По желание преди сервиране ги подправете със сол и черен пипер и леко наръсете със зехтин.

-brr-

Марципанови изкушения
Марципанът не е евтин нискокачествен заместител на шоколада, както смятахме в детството. Това е  ароматна паста от смлени бадеми и пудра захар, която, оцветена с хранителни бои, е в основата на десетки украси. Подобно на пластилин, могат да се оформят зайчета, пиленца и всякакви умилителни фигурки, които да радват млади и стари и да красят празничната трапеза. От него също така се разточва кора, с която се покриват тортите. Марципанът е от основните материали в сладкарството и може да се купи готов в магазина (в по-големите хранителни вериги) или да си го приготвим сами у дома. Във втория случай естествено ще останем много доволни, че знаем какви материали сме вложили и гарантираме за крайния резултат на сладкишите.

Трябват ни 300 г сурови бадеми, 150-200 г пудра захар, 2-3 с.л. вода, няколко капки бадемова есенция. Бадемите се попарват в гореща вода и се махат люспите им. Оставят се да изсъхнат за 24 часа и се смилат на много фино брашно. Омесват се с останалите продукти и тестото се увива във фолио. Добре е да престои три дни, преди да се ползва. При правенето на фигурките се добавя още пудра захар на вкус, а боите се дозират на капки и се втриват добре, докато се получи желаният резултат. Добрият марципан се познава по това, че бадемите са повече от захарта. Може да се съхранява в хладилника до три месеца.

Торта от моркови с марципанова украса
За тестото: 160 г брашно (може и пълнозърнесто), 3 яйца, 250 г кафява захар, 1 бакпулвер, 1 ч.л. джинджифил на прах, 120 мл рапично (или слънчогледово) олио, 300 г ситно настъргани моркови, 30 г натрошени орехи.

За крема: 225 г сирене маскарпоне (или филаделфия, може и извара за по-малко калории), 170 г масло, 250 г пудра захар, 2 с.л. настъргана портокалова коричка, щипка сол.

За украсата: миниморкови от марципан.

За приготвянето на блата се разбиват с миксер олиото и захарта за 2 минути, последвани от яйцата – едно по едно. Добавят се брашното, смесено с набухвателя, настърганите моркови, джинджифилът и ядките. Тестото се изсипва във форма за торта с падащ борд, облицована с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час. Тънкост: за да не се надуе в средата, направете с голяма лъжица лека вдлъбнатина в централната част на тестото.

Размекнатото на стайна температура, масло за крема се разбива за 2 минути, докато побелее и стане кремообразно. Добавят се прясното сирене и захарта, коричките и солта и се бие още 3-4 минути, докато стане хомогенна смес.

Напълно изстиналият блат (който може да се направи ден-два предварително и да се държи увит в стреч фолио) се разделя през средата (това става най-лесно с дълъг, остър и назъбен нож) и двете части се свързват с една четвърт от крема. Останалото количество се разнася върху цялата повърхност на сладкиша, който се декорира с моркови от марципан.

ИДЕЯ!
Върху табличка с размери 20 на 30 см (или каквато имате) разстелете тънък слой памук, навлажнете го с вода и подредете зърна обикновена леща. Дръжте на перваза на слънчев прозорец и редовно поливайте, за да не пресъхне. За Великден ще имате свежи зелени поници, сред които да наредите боядисаните яйца.
В буркан можете да си направите и кълнове за салатата – измивайте лещата по 2-3 пъти на ден и дръжте на топло.


Коментари