Публикация

Семеен портфейл

Да преминем през жизнения цикъл на една двойка: първият сериозен общ разход е за сватбата и медения месец, вторият – за жилището, третият – за първото бебе.


Междувременно трябва да се мисли за почивки, големи покупки, спестявания за старини. Краткосрочните разходи – всеки ден, всяка седмица, всеки месец, също поставят на изпитание чувствата и отношенията, особено когато средствата са ограничени или единият не работи. Здравето на общия портфейл е наша съвместна грижа и заслужава също толкова внимание, колкото емоционалният и социалният живот във връзката ни.

Финансовото добруване на семейството се приема за скучна материя и съвсем не се вписва в пред и следсватбената еуфория. Реалността е, че често пъти каляската на безоблачното щастие се преобръща именно от простите правила, които подценяваме и неглижираме.

Семейният финансов план

Човек е така устроен, че лесно привиква с благините и трудно се отказва от тях, ако се наложи. Затова недостигът на финансови средства през годините раздели толкова много двойки – не само защото не знаем как да се справяме с ограничения си ресурс, но и защото не искаме да общуваме с човека до нас по темата и да се поучим от грешките си. Предимството на финансите в двойката е, че партньорите могат взаимно да се подкрепят и да подобряват качеството си на живот – с общите средства и общите усилия. Заедно можем да променяме лошите си навици и да се учим един от друг на правила, които да са от полза за съвместния ни бюджет, а и да сведем до минимум стреса от хаоса в сметките.

Колкото и сухарски да звучи, планирането на разходите е най-коректният начин да стопанисваме финансите си, защото приходите в домакинството са ясни и обикновено са от няколко пера – заплати, пенсии, добавки за деца, социални помощи, наеми, лихви по влогове, помощ от родители или роднини, работещи в чужбина. Оставяме в графа „резерв” спорадичните доходи, които могат да покриват сезонни или спешни нужди.

Редовните приходи са тези, които трябва да имаме предвид, когато тръгваме да задлъжняваме чрез кредити или да покриваме разходите си. А те също са такива, които трябва да плащаме всеки месец – наем, вноски по главница и лихви на ипотека, комунални разходи, социални осигурителни вноски, разходи за обучение, храна и забавления. В модерния живот важно перо са също застраховките „Живот” и тези на движимото и недвижимо имущество, както и данъците. Едва когато ги покрием, започваме да мислим за ваканции, големи покупки и спестявания.

Разум и чувства

Отношението към приходите и разходите в семейството са продължение на съжителството ни в другите сфери: ако се лъжем и крием, и с парите ще е така. Ако се уважаваме, споделяме и заедно търсим решения, ще се оправяме и с финансите. Ако сме себични и вироглави и живеем в свободна връзка, няма да имаме и общи сметки. Определянето на краткосрочните и дългосрочните финансови цели в двойката е макетът, по който се ориентираме, за да не забравим накъде сме тръгнали. А тогава, казват, се стига другаде.

-brr-

Три са най-често срещаните модели, по които се развива финансовата част от връзката в двойката.

Първи случай

„Споделяме всичко: и приходите, и сметките. Съпругата ми се занимава с разплащанията. Женени сме от 10 години и имаме еднакъв подход към парите, но пък още не сме си обединили CD колекциите.” Иван от Варна

Много двойки избират този модел – да държат на едно място заплатите си и заедно да взимат решения за разходите. Обикновено с плащането на сметките се занимава този, който се справя по-бързо и не му тежи. За пестене на време не само младите, но и по-възрастните вече предпочитат електронните разплащания – така нито се налага да се редят на опашки, нито да обикалят каси и институции в студ и пек. Този вариант е за хората, които си имат пълно доверие, разговарят за финансовото си бъдеще и се разбират много добре за това колко и за какво да харчат. Те са успели да се пренастроят от управление на лични финанси към общи действия.

Втори случай

„Засега влоговете, спестяванията и картите ни са отделни, защото имаме много различен стил на харчене. Разходите за жилището и комуналните сметки плащаме пропорционално според приходите. За ваканции и влога на детето отделяме почти по равно. Опитваме се и да спестяваме по малко за нова мебелировка и ремонт на банята.”
Калина от София

Яснотата във финансовата сфера създава доверие между партньорите. Анализът на приходи и разходи в края на месеца е полезно за напасване на модела на отношение към парите. Определянето на общите материални цели в съвместния живот дава сигурност на връзката.

Трети случай
„Финансите ни са абсолютно отделни, нямаме общи сметки. Тя купува разни неща за себе си със своите пари, а за мен – с моите. Аз плащам наема, а общите вещи плаща този, който иска да ги притежава.”
Валентин от Пловдив

Такъв е моделът на млади двойки, които съжителстват без брак и от скоро и искат да изпитат силата на чувствата си. И двамата запазват напълно харченето за собствени нужди и не са склонни на дискусия и компромиси. Истинското изпитание идва, когато единият остане без доход и става напълно зависим от благоволението и щедростта на другия.


Коментари