Публикация

Лечение за инконтиненция със стволови клетки

В МБАЛ "Пловдив" започва лечение на жени, страдащи от инконтиненция, чрез присаждане на собствени стволови клетки.


Това съобщи завеждащият на отделението по Урология д-р Димитър Шишков.

По думите му  терапевтичният метод, който е популярен в Австрия, Германия и други западноевропейски страни, се прилага за първи път у нас.

"Стволовите клетки се извличат от мускул на гърдите след специална обработка на взетата тъкан. После се имплантират в тази част на пикочния мехур, която е най-близо до сфинктера. Поставянето им спира неконтролируемото изпускане на урина", обясни урологът.

Според д-р Шишков технологията е неоперативна, защото присаждането се прави с изключително тънка игла, с каквато се поставя инсулинът на диабетиците. Въпреки това на пациентките ще се слага пълна упойка, за да не изпитват дори минимален дискомфорт. Те ще остават за наблюдение в стационара едно денонощие. Болницата разполага с необходимото оборудване за интервенцията, категоричен е специалистът.

Изпускането по малка нужда се появява най-често след раждане или след рязко отслабване, затова се нарича стрес инконтиненция, обясни д-р Шишков. Всяка трета жена страда от това заболяване, като броят на засегнатите нараства след навършване на 45-годишна възраст. Пловдивският уролог подчерта, че с новата методика могат да се лекуват всички жени от 18 г. нагоре, особено подходяща е за по-младите дами.

В тази връзка от болницата съобщиха, че ще консултират безплатно пациентките през следващата седмица. А за първите 50, на които ще бъде приложена новата методика, интервенцията ще е безплатна.

Могат да дойдат всички, които се съмняват, че не задържат урина, каза завеждащият. За доуточняване на диагнозата на дамите ще се прави изследване в лаборатория, което ще измери налягането в пикочния мехур, обясни д-р Шишков.

Коментари