Публикация

Болката е полезна?

Нещо ви боли? Не бързайте да посягате към обезболяващите таблетки.


Британски учени имат нова теория, която всъщност е добре забравена стара хипотеза - болката е полезна.

Да, правилно прочетохте. Чувството на болка е важно за нашето оцеляване и представлява сигналната система на организма. Когато нещо ви заболи, болката играе ролята на сигнална ракета за стволовите клетки, които се насочват към засегнатото място с цел да поправят щетите.

През последните четири десетилетия медицината смята, че болката пречи на оздравителния процес и се разработват всякакви медикаменти за притъпяването й. През 19-ти век обаче лекарите са били на друго мнение. Те са смятали, че неприятното (понякога дори мъчително) усещане е част от възстановяването. Дори са провеждани операции без упойка, което колкото и варварско да звучи днес, може да съдържа зрънце мъдрост.

Съвременните изследвания показват, че пациентите, които изпитва гръдна болка преди инфаркт, имат по-голям шанс за оцеляване от тези, които не усещат почти нищо. Дори смятат, че при всеки епизод на ангина пекторис всъщност сърдечният мускул заяква, което увеличава шансовете за живот при втори инфаркт.

Блокирането на болката с лекарства може да попречи на навременното пристигане на стволовите клетки, които се изпращат от мозъка, за да възстановят увредените тъкани. Болката е много сложен процес. Това не е само начин, по който тялото ви предупреждава, че нещо не е наред. Когато почувствате болка, това е знак, че организмът прави каквото може, за да оправи проблема.

health.bg предупреждава, че наличието на остра болка не трябва да се пренебрегва, а да се търси специализирана помощ. Не чакайте тялото ви само да се излекува!

Коментари