Публикация

Бременността след аборт трябва да се следи по-внимателно

За това какво трябва да знаят и предприемат жени, които са имали една или няколко неуспешни бременности, поговорихме с д-р Петър Иванов, акушер-гинеколог в МЦ „КИРМ Св.Елисавета” в Плевен.


Според него повече от половината жени, които са забременели, не успяват да износят плода, докато той стане жизнеспособен, като става въпрос за бременности със сериозни проблеми. При тях целта е, ако не до 36 седмица или т.нар. 8 - 9 лунарен месец,  то бебето да се износи до 30-32 гестационна седмица. Тогава макар и с по-малки размери бебето е жизнеспособно и може да се адаптира към външната среда, казва д-р Иванов.  

Всички други бебета, които се раждат в периода от 20-30 гестационна седмица, за съжаление се налага продължително да се отглеждат  в кувьоз. Това налага много специални и скъпо струващи грижи, но понякога и те - в зависимост от какво боледува бебето - не дават положителен резултат.

Затова целта ни е при жени, които са имали един или няколко спонтанни аборта, да намерим причините, които водят до тях, обясни специалистът. Понякога те не се откриват и следва положението, че се провежда клинична терапия, която е дала резултат при други  бременни с подобни проблеми. Това не означава, че се експериментира с дадената бременност, а просто се прилага метод на лечение, който вече е дал ефект.

При жените, при които намираме защо се е стигнало до загуба на плода, която може да се дължи на имунологични причини, на проблеми с кръвосъсирването на жената пък се прилага съответно лечение, което е конкретно и точно за самия случай.  

Това, което е добре да знаят жените и което ние напомняме на всички, които идват при нас да се изследват, е, че е изключително важно навременното лечение. Ако жената знае, че има проблем и настъпи бременност, още с виждането на положителния тест трябва да  реагира адекватно и навреме.

Бременността е особено физиологично състояние, което е нормално за жената, но тръгнало веднъж да се развива недобре трудно може да се върне в нормите. Затова е добре профилактично да се приложи въпросното лечение, за да не се стига до изменения в плода, при които когато той се появи да има проблеми за него или бременността да завърши неуспешно.

В България едно от положителните неща е, че жените, които са имали единичен инцидент и загубен плод, дали в ранна или по-късна възраст, вземат мерки и търсят причината, казва д-р Иванов. В другите западни страни, причините се търсят едва тогава, когато има две  или три неуспешни бременности. Има и логични доводи за това, че тези аборти може да са случайност, да се дължат на генетични промени, но и финансовият фактор има значение.

От наши пациенти, които живеят в чужбина сме чували, че това е така. В  МЦ „КИРМ” в Плевен подходът е превантивен и профилактичен, за да не се стига до аборти, които да травмират жената и семейството. С това се спестява  поредния  психологически стрес за дамите, които за пореден път може да загубят дете и особено, ако то е по-голямо.

Честите причини, които водят до спонтанните аборти  най-общо могат да се разделят на причини от страна на жената и от страна на ембриона. Тези причини, които са от страна на плода, са хромозомни аномалии, като те обикновено са и несъвместими с живота, при тях лечение не може да настъпи. Целта ни е да обхванем тези проблеми, които са при жената - дали в матката, кръвосъсирването или някакво изменение в имунологичния й статус, което пречи тя да приеме бременността.

Тези проблеми са лечими и е доказано, че при адекватно поведение от страна на лекаря и съдействие от страна на пациента водят до добър резултат. Имунологичните проблеми може да са т.нар. антифосфолипиден синдром, който представлява повишение на антителата в кръвта на майката. До ден днешен причината за това не  е установена. За него не е причина бременността. Просто самата жена е предразположена така, че да синтезира по-голямо количество антитела, които увреждат плода, нарушават храненето му, а това води до загубата му. Това, че не е известна причината защо тези антитела са повишени не пречи това да е лечимо с медикаменти, които се прилагат.

-brr-

Същото важи и за другия голям род имунологични причини - повишени НК-клетки.  Тези клетки нормално се намират, както в женския, така и в мъжкия организъм, но с тази разлика, че при жените, които имат спонтанни аборти, са повишени. По-голямото им количество уврежда плода, а това води до загубата му между 1 и 2 лунарен месец.  

Това състояние също е лечимо след вливане на една емулсия, която е от растителен произход и доказано повлиява НК-клетките. Третата голяма група са тромбофилийте, които са вродени промени в кръвосъсирването на жената и водят до бързо образуване на съсирек в кръвта, а при настъпила бременност - съсирване и в плацентата. Когато това настъпи, се стига до изоставане в развитието на плода или до неговата смърт.

При установени такива проблеми превантивното лечение още в ранна бременност влияе добре на кръвосъсирването при жени с проблеми и те успяват да износят жив и здрав плод. Важно е да се знае и каже, че когато настъпи бременност, жената незабавно трябва да се обърне бързо за съвет към съответния акушер-гинеколог, който да поеме терапията.

Налага се жени, които са имали предишни неуспешни бременности, по-често да посещават акушер-гинеколога си. Има и няколко специфични кръвни изследвания, които трябва да се проследяват по време на лечението, за да се види има ли ефект. В най-общи линии може да се каже, че  на  две седмици при проблемни бременности е  добре да се следи бременността, за да може,  да се реагира навреме и адекватно, ако се появи проблем.

Започнат ли да се влошават нещата, след това трудно се повлияват в положителна посока. Все още има жени, които се отнасят не чак толкова грижливо към бременността и особено в началото й, което е напълно погрешно, обясни специалистът. Те често отиват на преглед при акушер-гинеколог и започват да правят изследвания чак в 4-5 лунарен месец, едва когато започва да личи бременността.

Това е много погрешено, защото част от заболяванията се развиват в ранната бременност, а в това число и анемията. А ако не се коригира навреме нивото на хемоглобина, следват проблеми с тази бременност. В страната без значение на осигурителния статус на жената, консултацията е задължителна. Дамите трябва да се възползват от тази привилегия и навреме да обръщат внимание на себе си и на бебето, което носят, за да не се стига до усложнения в този период от живота им.

Коментари