Публикация

Сайт помага на пушачите да откажат вредния навик

Еврокомисарят по здравеопазването и защита правата на потребителите Джон Дали подкрепи усилията на властите и на неправителствените организации за въвеждане на пълна забрана на тютюнопушене на закрити обществени места от 1 юни 2012 година.


Представителят на Европейската комисия е категоричен, че употребата на цигари е водещата предотвратима причина за смъртност в развитите държави. Затова ЕС е предприел политика всестранно да подпомага обществата да се справят с този проблем. Става въпрос за законодателни промени и за широки кампании, които са насочени към отделните граждани.

В ход е инициативата „Експушачите са неудържими”, която е насочена предимно към младите хора. Над 160 000 жители на Стария континент вече са се регистрирали в специализирания сайт www.exsmokers.eu

Сайтът е интерактивен електронен помощник в отказването от цигарите, на който са се доверили вече и над 9000 души от България. С тази активност страната ни се нарежда на 7-о място сред държавите - членки на ЕС.

Иновативният сайт предлага персонализирани всекидневни съвети за хората, които искат да оставят цигарите, практическа подкрепа, както и възможността да споделят помежду си личните си истории, успехи и неуспехи по отношение на пушенето.

Самият комисар Джон Дали е бивш активен пушач, който е стигал до 60 цигари дневно. Днес лично е убеден колко позитивни промени са настъпили в живота му, след като е отказал цигарите преди няколко години.

Той е категоричен, че не са оправдани опасенията на представители на ресторантьорския бизнес, че приходите им ще намалеят драстично след спиране на пушенето в заведенията. „Нито един ресторант или бар в държавите от ЕС, които забраниха отдавна пушенето, не е затворен”, каза Джон Дали. По този въпрос не трябва да се осланяме на субективните страхове и мнения на отделни хора, а да гледаме реалната и обективна статистика.

У нас вече се разпространява симпатична листовка, в която са обобщени редица практически ползи за тези, които са се преборили с цигарите.

Ето основните точки от нея:
1. Експушачите са по-здрави;
2. Експушачите спят по-добре;
3. Експушачите са по-уверени;
4. Експушачите имат повече пари;
5. Експушачите имат повече свобода;
6. Експушачите пътуват повече;
7. Експушачите са по-малко нервни;
8. Експушачите миришат по-добре.

А общият извод е, че експушачите са непобедими! Ако можете да преодолеете навика си за пушене, вие можете да направите почти всичко!

Коментари