Публикация

Как да изберем болница

Учудващо е, но все още има хора, които не знаят, че имат право да се лекуват в здравно заведение по техен избор на територията на цяла България.


Когато лекар от доболничната помощ – независимо дали е джипито или специалист, даде направление номер 7 за хоспитализация, то не е свързано с конкретна болница. Често лекарят съветва пациента си къде да постъпи, но в крайна сметка решението е на самия пациент и на близките му.

Разбира се, всеобщият достъп е условен, защото едва ли е изгодно човек от Силистра да се вдигне до София или Пловдив да му лекуват пневмонията. Има и болници, в които трябва доста да се чака за планово постъпване. И все пак по какъв критерий трябва да изберете клиника, ако ви предстои сложно изследване, операция или друг тип болнично лечение?

Безспорно най-важни са специалистите, които работят на съответното място. За съжаление това е трудно да се прецени обективно от незапознати хора. Това, че даден медик е вежлив и усмихнат, е добре, но не е критерий за професионализъм. Напротив, много от водещите специалисти у нас са с трудни характери и са склонни да ви скастрят, че дълго време не сте си обърнали внимание на здравето например. Мненията в интернет форумите също не са обективен критерий за преценка на лекарите.

От противоречивите писания в мрежата най-много да се объркате още повече. Затова най-добре е да се доверите на съветите на някой близък, който познава здравната система и няма комерсиален интерес да ви насочи тук или там. Личният опит на хора, получили добра помощ при подобно заболяване, също е начин за информиране.

Наличната апаратура често има много важна роля за диагностиката и лечението. Но не по-малко важно е кой и как работи с нея. В интернет страниците на сериозните болници обикновено е описано с какви технологични възможности разполагат. Но преценката трябва да е по повод конкретния здравословен проблем. Ако на вас не ви се налага изследване на позитронно-емисионен томограф например, какво значение има, че клиниката разполага с него?

Комфортът, който дадена болница предлага, никак не е без значение за качеството на лечението. Проверете по колко души лежат в една стая, какви са леглата, има ли баня или поне тоалетна, реновирани ли са помещенията, разполагат ли с климатик. Ремонтираните, чисти и приветливи болници със сигурност създават много по-добра психологическа среда за оздравителния процес. Да не говорим, че в поддържаните отделения рискът от вътреболнични инфекции е по-нисък.

Проверете дали болницата може да ви поеме само срещу направлението, или ще се наложи доплащане. Официалното доплащане на касата е по-добрият вариант от нерегламентираното подпъхване на пликове с неясни суми. Доплащането е сигурно, ако ви се налага смяна на става или използване на различни „пирони” и „винтове” в ортопедията, влагане на клапи и клипсове в неврохирургията, на очни лещи при операции от катаракта (перде) и др. Някои болници обаче изискват и други суми, за да покрият реалните си разходи, които са по-големи от цената на клиничните пътеки. Добре е предварително да прецените този факт, за да няма изненади при изписването.

Ако постъпването ви в болница може да бъде планирано, най-добре е да отидете предварително в съответното отделение (например по време на визитация) и да усетите лично каква е атмосферата. Разказите на болните ще ви ориентират какво е отношението на сестрите, има ли редовни визитации, или са „проформа”, как е храната, достатъчно ли са санитарите, или трябва да чакате за смяна на мокрия чаршаф половин ден и т.н. При възможност поговорете с лекаря, към когото сте се насочили.

Ако той е достатъчно отзивчив, ще ви даде прогноза как биха протекли изследванията и лечението и какви са възможните усложнения. Защото от бумагите, които ще ви накарат да подпишете под формата на информирано съгласие в деня на приемането, най-вероятно няма да разберете нищо конкретно.

Коментари