Публикация

Интимно... за финансите

Много двойки изпитват затруднения, когато трябва да говорят за пари.


Американско проучване показва, че финансовите разногласия са в топ пет на причините за развод.

Партньорите в една двойка могат да знаят всичко един за друг, но едва ли имат и малка представа какво е отношението на другия към парите. Откритите разговори за финанси са важни за изграждането на здрава връзка.

Едно е да планирате как ще си купите апартамент и кола, а съвсем друго е да го направите, да обедините сметките си и да споделяте банковите си извлечения. Дори няма да отваряме дума за фонда „И аз съм човек”, в който обикновено се прибират средства за лични нужди и глезотии.

Специалистите обаче препоръчват открита комуникация на всички нива. Ако не може да разговаряте с половинката си за пари, то тогава е добре да се консултирате с брачен консултант, за да не се влошат нещата.

Парите са физическото проявление на това как ние виждаме себе си. Когато една двойка попадне на консултация за финансовите си разногласия, партньорите често откриват, че парите изобщо не са били първопричината за скандалите.

Ето няколко съвета как да се справите с проблемите си и да придобиете по-голяма финансова интимност:

- организирайте си „финансови срещи”. Изберете си подходящо време и седнете с партньора си да поговорите за пари. Без телефони, деца, телевизия и т.н. Поговорете спокойно, обърнете внимание на нещата, които ви притесняват, и се опитайте да изгладите разногласията.

- останете фокусирани. Не разисквайте други теми. Не използвайте това определено време за друго, освен за финанси.

- двупосочна комуникация – докато разисквате проблемите с партньора си, питайте, ако нещо не ви е ясно, защото може да се получи недоразумение заради неефективна комуникация.

- учете се заедно – научете основите на финансовото планиране и планирайте инвестициите си заедно. Не оставяйте грижата за семейния бюджет само в ръцете на единия партньор.

Коментари