Публикация

Бременна с тумор роди здраво бебе

Специалистите от АГ болница – Варна, извършиха много рядка операция, с която спасиха пациентка и запазиха нейната бременност.


Тяхната пациентка бе 33-годишна жена, която заболява от тумор на яйчниците паралелно с наличие на нормално развиваща се бременност. Гинеколозите отстраниха 6 кг. тумор от корема, произхождащ от яйчника.

Уникалното на цялата операция е (освен огромните размери на тумора), че благодарение на професионализма на лекарите са запазени както настоящата бременност, така и бъдещи детеродни функции на жената. По великденските празници тези дни същата пациентка роди живо и здраво момиченце. И двете пациентки вече са изписани от болницата.

Специалистите от АГ болница следят развитието на бременността на друга идентична пациентка, която през март претърпя подобна операция с отстраняване на 5-килограмов тумор.
За съжаление не е редно да се стига до това положение – в такъв късен етап да се откриват такива тумори, но липсата на женска консултация, големият брой неосигурени пациентки и ниската здравна култура водят до това, заяви управителят на СБАГАЛ-Варна д-р Радослав Минков.

Той добави, че постоянно се увеличават случаите на пациентки, които постъпват от цяла Североизточна България в тежко увредено състояние поради по-горе изброените причини. Така на лекарите в АГ болница им се налага да хвърлят многократно повече усилия за спасяването на жените и техните деца поради липса на адекватна профилактика и наблюдение.   

Коментари