Публикация

Колко полезни всъщност са готовите детски храни?

Готовите детски храни съвсем не са толкова полезни, колкото твърдят производителите.


Анализ на специалисти от университета Гринуич в Лондон показва, че в някои храни почти липсват важни вещества, необходими за нормалния растеж, развитие и предпазване на децата от заболявания.

Много от разпространените марки не съдържат и една пета от препоръчителните дози калций, магнезий, цинк, желязо и други микроелементи. Резултатите от анализа показват, че ако майките дават на децата си само готови бурканчета, те ще развият авитаминоза и могат да се получат отклонения в развитието им.

Специалистите изследвали състава на осем месни и четири зеленчукови храни, които са предназначени за деца от 6 до 12 месеца. Оказало се, че в месните храни се съдържат само 3% от необходимата доза калций, а в зеленчуковите – 7% цинк и 6% желязо от препоръчваните количества.

Експертите сигнализират, че по принцип дейността на големите компании, производители на детски храни, по-рядко се подлагат на проверки, за разлика от производителите на храни за възрастни.

За да расте детето ви здраво, трябва да получава полезна и разнообразна храна. Приготвените у дома ястия са най-доброто решение, но удобството на готовите бурканчета е неоспоримо. Ние ви препоръчваме да намерите златната среда между фабричните бурканчета и домашните гозби.  

Коментари