Публикация

Алергиите не подбират жертвите си

Типичните прояви на полинозата или сезонната алергия (сенна хрема ) се появяват най-рано след втората година. Какво представляват полените?


Микроскопични клетки от тичинков прашец на цъфтящите растения, които дразнят носа и очите, като предизвикват обилна водниста хрема, кихавица, запушване и сърбеж на носа и очите или т.н. риноконюнктивит. Симптомите се засилват при слънчево, сухо и ветровито време и намаляват при дъждовно. Ето защо засегнатите хора трябва да ограничат престоя си навън, когато съдържанието на полените е високо.

И какво още? Затваряйте прозорците през деня, не простирайте навън, престоят на море или планина успокоява симптомите.

При някои деца особено след 7-та година описаните симптоми могат да се наблюдават целогодишно. Около 80% от развилите хроничен ринит са деца под 18 години. Дължат се на така наречените битови алергени.

Микрокърлежите на домашния прах, едни от виновниците на целогодишната хрема и запушения нос, се намират в дюшеците, килимите и тапицерията на мебелите. Към виновниците за целогодишния ринит се прибавят и алергените от хлебарките, както и домашните любимци ( кучета и котки ). Продължителността на дразнене определя и тежестта на симптомите. При някои деца освен симптомите от носа се наблюдават лесна уморяемост, сънливост, нарушения на дишането по време на сън, чести събуждания. Всичко това се отразява на тяхната дневна активност и възможност за концентрация в клас.

Някои основни съвети - честа смяна на спалното бельо, покриване на матраците със завивки, непроницаеми за домашен прах, поддържане на спалнята хладна и свободна от прах, да няма остатъци от храна, домашните любимци да пребивават отвън. За уточняване на диагнозата е необходимо провеждане на специализирани изследвания, което е гаранция за успешно лечение и контрол на болестта.

-brr-

За съжаление, алергичният ринит понякога предшества появата на астма. Дали тя ще се появи още в юношеска възраст или по-късно, е въпрос на време при една трета от пациентите. Двете заболявания имат общи рискови фактори и в основата им е алергичното възпаление на дихателния път.

Освен познатите вече алергени, мощни възбудители са цигареният дим, атмосферните замърсители особено в градската среда. Избягването им в много от случаите подобрява симптомите.

Дори във възрастта между 18 и 45 години, когато детските болести са затихнали, а тези на възрастните още не са се проявили, често се наблюдават едни или други признаци на алергия. Проявите на сезонен или целогодишен риносинуит може да са продължение от детската възраст или да започнат след 20-тата година, понякога придружени от задух и астма.

И отново в основата е фамилността, контакт с различни алергени, замърсяване на атмосферата, пушене, стресови ситуации, професия. Фармацевти, кожухари, хлебари, мелничари, фризьори, тапицери, животновъди и други вдишват алергените под формата на прахове, газови аерозоли или пари.

Средната възраст за начало на астмата при тези професии е около 40 години. Нерядко проявите са и след приключване на професионалния път. Доказването на причините е от значение за елиминиране им и съответно трудоустрояване.

Коментари