Публикация

Нискомасленото мляко пази от инсулт?

Преминаването към нискомаслени млечни продукти – мляко, сирене, кашкавал, намалява риска от мозъчен инцидент, твърдят, учени.


Изследване, обхванало около 75000 души на възраст между 45 и 83 години, показва, че хората, които консумират млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, имат с 12% по-нисък риск от инсулт в сравнение с тези, които ядат пълномаслени продукти.

Участниците в проучването били здрави в началото на тестовете, след 10 години над 4000 души получили мозъчен инцидент.

Учените смятат, че резултатът се дължи на позитивния ефект на нискомаслените продукти върху здравето като цяло и особено върху кръвното налягане (рисков фактор за мозъчни инциденти).

Коментари