Публикация

УМБАЛ „Свети Георги” с нов ехографски кабинет

Нов ултразвуков апарат ще изследва тазобедрени стави на новородени и кърмачета, а 5 нови фитнес уреда ще раздвижват оперираните пациенти.


Първият ехографски кабинет в Клиниката по ортопедия и травматология (КОТ) на УМБАЛ „Свети Георги” ще бъде открит на 23 април (понеделник).

В кабинета е монтиран апарат за ехография на тазобедрени стави, който е последно поколение в своя клас, обясни началникът на КОТ доц. д-р Владимир Ставрев.

Новата техника е дарение от Клуб Пловдив – Оптимист Интернешънъл. Сумата за закупуването й – 12 230 лв., е събрана след благотворителна кампания на клуба. Ремонтът и обновяването на помещението са извършени със собствени средства на болницата.

Дарението включва и 5 фитнес уреда: един за раздвижване на мускулатурата на горните крайници, един за укрепване на коленете, 1 велоергометър, 1 кростренажор и 1 степер. С тях ще се извършва т. нар. „раздвижване” на болните във физиотерапевтичното звено към КОТ, съобщи президентът на Клуб Пловдив – Оптимист Интернешънъл д-р Христина Иванова.

Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“ е най-голямата в страната и водеща за Южна България. Средно броят на пациентите в стационара е от 75 до 90 човека, като ежедневната хоспитализация варира от 12 до 17 болни.

Стремежът ни е да използваме все по-висококачествени и иновативни методи и техника, каза доц. Ставрев. Дарението ще позволи да се извършва ранна профилактика на детските тазобедрени стави и да се провежда правилна следоперативна физиотерапия, за да се повиши качеството на живот на хората с ортопедични и травматологични заболявания. Първоначално изследванията с ултразвуковата технология ще бъдат безплатни, съобщи доц. Ставрев.

Ехографията за диагностика е най-използваният и предпочитан образен метод при кърмачетата. Той позволява диагностика на определени вродени малформации и възможност за повторно изследване без опасност и противопоказания за децата.

Ранният неонатален скрининг е задължителен за всички новородени. Целта е при навременно откриване на проблем да се гарантират ранно лечение и профилактика на усложненията от вродените заболявания, категорични са ортопедите.

Коментари