Публикация

Съвременно лечение на аритмиите

Националната кардиологична болница в София, която през 2012 г. отбелязва половин век от създаването си, представи пред обществеността реновираните лаборатория по електрофизиология с ръководител доц. Тошо Балабански и отделение по електрокардиостимулация с ръководител д-р Жоро Ничев.


В двете напълно обновени структури работят екипи от водещи медицински специалисти, които могат да диагностицират и лекуват всякакви болестни изменения на сърдечния ритъм и проводимост.

Броят на пациентите с ритъмно-проводни нарушения се увеличава постоянно, а значителна част от тях са млади хора, дори деца.

Съвременното лечение в НКБ им позволява в огромния процент от случаите да водят нормален живот след извършените процедури или след имплантация на различни микроустройства, които коригират работата на сърцето.

Най-често към двете отделения се насочват пациенти с опасни за живота камерни и предсърдни аритмии, с прекалено нисък пулс или със сърдечна недостатъчност. Ако с лекарствени препарати аритмията може да се контролира в някаква степен, чрез електрофизиологична процедура често се постига дефинитивно излекуване. Съвременните пейсмейкъри, кардиовертер дефибрилатори и ресинхронизиращи устройства спасяват живота на много хора и дори могат да отменят или отложат необходимостта от сърдечна трансплантация.

Националната кардиологична болница е създадена през 1962 година и до днес е водеща в своята област. Там са въведени за първи път в България всички съвременни диагностични, терапевтични и хирургични методи в областта на сърдечно-съдовите заболявания.

Коментари