Публикация

Защо хапка сладолед може да причини главоболие?

Запознати ли сте с термина „замръзнал мозък”?


Ако не сте, ние ще ви обясним – при някои хора отхапването на голяма хапка сладолед (или нещо студено) води до моментна остра болка в главата. На английски това усещане се казва “brain freeze”.  

Учените дълго се опитват да открият причината за този феномен. Изглежда, че хората, страдащи от мигрена, по-често изпитват това неприятно усещане в сравнение с останалите индивиди.

Една от причините за „замръзването на мозъка” е промяна в движението на кръвта в тази област. Учените са установили, че този вид главоболие се отключва при бързо повишаване на кръвотока в предната церебрална артерия и отшумява при свиване на съда.

Експертите спекулират, че появата на тази внезапна болка е един вид защитен механизъм на мозъка срещу резки промени в температурите. Той е чувствителен към температурните колебания и използва притока на кръв, за да си подсигури топлина, но черепната кутия е затворена структура. Увеличаването на количеството на кръвта води до промяна в налягането, което причинява болка. Преди да са достигнати критични нива обаче, мозъкът свива съдовете и ситуацията се нормализира.

Учените смятат, че откритието за сладоледа и внезапното главоболие може да доведе до нови методи за лечение на различните видове болки в главата.

Коментари