Публикация

Биозаведението – един по-различен тип място

Предстоящата пълна забрана за тютюнопушенето на обществени места разбуни духовете.


Само споменаването й породи множество спорове и диспути. Пушачите се почувстваха дискриминирани, а непушачите видяха в нея надежда да получат полагащата им се глътка чист въздух. Чист относително казано, но пък без една от най-големите отрови - цигарения дим.

Има обаче места в София, където независимо от действащата законова рамка упражняването на вредния навик е недопустимо. На входа на всяко от тях ще видите задрасканата запалена цигара. Това са така наречените биозаведения. Освен че липсва неприятната миризма на фасове, там може да похапнете и пийнете здравословно. Затова и решихме да посетим едно от тях.

Така попаднахме в една от малкото чайни у нас. Макар да се намира на пъпа на шумната ни столица, прекрачвайки прага й, се пренасяш в друга реалност. Къщата за чай и мъдрост, както я наричат, е с приятна отпускаща обстановка, тиха източна музика и аромат на билки. Всичко необходимо, за да се отърсиш от стреса на деня. Петя и Христо са част от персонала на чайната. Те ни разказаха повече за това с какво привличат своите гости.

Като всяка себеуважаваща чайна многообразието от ободряващата напитка е зашеметяващо – около 90 вида. Да си призная, дори не подозирах, че има толкова. Разделени са в няколко категории – зелен, черен, бял, комбинация от трите вида, ароматен зелен, черен и бял, екзотични сортове от различни части на света, плодови, както и типично нашите си билкови отвари от мащерка, жълт кантарион, лайка, мента и пр.

Всичко предлагано може да закупите и за вкъщи. Освен това персоналът ще ви научи как да си го приготвяте, за да се насладите на същия вкус като този в чайната.

Всеки, който за първи път посещава чайната и не е наясно как да се ориентира в цялото това многообразие, може да се обърне за помощ към персонала. „Готови сме да разговаряме с всеки клиент. Да разберем неговите предпочитания и да го насочим към нещо, което евентуално би му харесало - казва Петя. - Всеки човек има различни потребности и ние се съобразяваме с това.”

Към чая се предлагат и най-различни и доста любопитни закуски. Всички те се правят ръчно на място. Типичните индийски сладки ладху, за които Христо казва, че имат много различен вкус, нетипичен за нас, но пък лесно се възприемат. Предлага се кекс, преминал през призмата на веда кухнята. Всеки път той се прави с различни подправки. Може да подсладите чая си и с парче от предлаганите торти. „Важно за приготвянето на всяко ястие е то да е направено с любов. Затова и яденето на мама винаги е най-вкусно”, разкрива философията на заведението Петя.

Чайната предлага всеки ден различно обедно меню. Кухнята, както може би вече сте се досетили, е вегетарианска, но не просто безмесна, а повлияна от източната философия Аюрведа. Специфичното за тези храни е, че в тях липсват яйца, гъби, лук и чесън. Балансирана е по такъв начин, че съчетанието между подправките и основните съставки е не само полезно за организма, но и лечебно.

Вкусът е доста различен и естествено пикантен. Веда не е типичната индийска кухня (която е месна), а отделно течение. „В нея не се цели имитация на месо, яйца или нещо друго. Не се търси познатото вкусово усещане да бъде заместено от вегетариански продукт, а е обособена собствена кухня”, разяснява Христо.

Голяма част от използваните подправки са познати у нас. Употребата им обаче по този начин е нещо съвсем различно.

-brr-

„Когато канелата е в млякото с ориз, това ни е познато и го възприемаме. Когато обаче същата подправка се сложи в ориз с нахут, тя вече придава друг вкус на соленото ястие. Например ние сме свикнали да ядем доматите, поръсени със сол. На изток ги комбинират със захар и това е един чудесен десерт за тях”, продължава Христо.

В къщата за чай и мъдрост няма да срещнете комерсиални напитки. Освежаващите безалкохолни, както всичко останало, се правят на място. Една от най-интересните е джинджинадата - пресен джинджър, лимон, тръстикова захар и минерална или газирана вода.

Тук е може би единственото място, на  което може да опитате тази напитка. Домашно направеният сладолед е още едно от изкушенията на чайната, особено този, направен с чай матча, традиционен за чайните церемонии.

На втория етаж се намира залата, в която можеш да се отпуснеш истински и да се почувстваш съвсем като у дома си. Да събуеш обувките си, да се разположиш удобно на възглавниците по пода и да се насладиш на ароматната напитка в компанията на приятели или потопен във вълшебния свят на някое четиво.

Заведението съществува вече четири години и расте правопропорционално на интереса към него. Желанието на хората да се хранят и живеят здравословно не е единствената причина, която ги води тук. Духовният им глад расте, а на подобно място могат да намерят отговор на своите въпроси - дали в някоя от предлаганите книги или в обикновен разговор с хората, работещи там.

Затова и клиентите на заведението са най-различни. Месоядни и вегетарианци, пушачи и непушачи, мечтатели и реалисти – многообразие, подобно на предлаганите видове чай. А броят на новите посетители непрекъснато расте.

На тръгване от магазинчето към чайната може да си купите и атрибути за приготвянето и сервирането на вълшебната напитка, диск с източна музика, духовна книжка или нещичко от предлаганите ръчно изработени авторски изделия. Така ще пренесете част от магията на чайната у дома си.



Коментари