Публикация

Метаболитен синдром или когато системата е извън строя...

Метаболитният синдром е комбинация от фактори - повишено кръвно налягане, високо ниво на кръвната захар, телесните мазнини около талията или завишени нива на холестерола, които се случват заедно и увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет.

 

Наличието на само едно от тези състояния не означава, че имате метаболитен синдром. Въпреки това, всяко от тях увеличава опасността от сериозно заболяване. При комбинация от повече от един рисков фактор вредите за здравето са още по-големи.

Ако имате метаболитен синдром или някой от компонентите на метаболитния синдром, агресивните промени в начина на живот могат да забавят или дори да предотвратят развитието на сериозни здравословни проблеми.

Да страдате от метаболитен синдром означава, че имате три или повече нарушения едновременно, свързани с метаболизма си, включително:


- Затлъстяване – натрупване на мазнини, концентрирани около кръста (като формата на  "ябълка"). За диагноза метаболитен синдром, затлъстяването се определя от обиколката на талията над 102 см за мъжете и 89 см за жените.

- Повишено кръвно налягане
- систолично (горна граница) 130 или повече и диастолично (долна граница) - 85 или повече.

- Високо ниво на кръвната захар
– резултатите от глюкозния тест показват 100 милиграма на децилитър (мг / дл) или 5.6 милимола на литър (mmol / L), или повече.

- Висок холестерол – нивото на триглицеридите е над 150 мг / дл (1,7 mmol / L) и ниво на липопротеините с висока плътност (HDL - добър холестерол) - по-малко от 40 мг / дл (1,04 mmol / L) за мъже или 50 мг / дл (1,3 mmol / L) за жените.

Наличието на един от компонентите на метаболитния синдром означава, че е много вероятно да имате и други рискови фактори. И колкото повече са те, толкова по-големи са рисковете за вашето здраве.

-brr-

Кога да отидете на лекар?

Ако знаете, че имате най-малко един компонент на метаболитния синдром - като високо кръвно налягане, висок холестерол или ябълковидна форма на тялото - може да имате и други и да не знаете, е препоръчително да се консултирате с вашия лекар. Попитайте го какви изследвания трябва да си направите и към какви специалисти да се насочите,  за да се избегнат сериозни заболявания.

Метаболитният синдром има няколко симптома, които се причиняват от различни неща. Той е свързан с метаболизма на организма чрез състояние, наречено инсулинова резистентност. Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса и помага за контролирането на захарта в кръвта.

Обикновено храносмилателната система разгражда храната на захари (глюкоза). Кръвта пренася глюкозата в тъканите, където клетките я използват като гориво. Глюкозата влиза в клетките с помощта на инсулина. При хората с инсулинова резистентност клетките не реагират нормално на този процес и захарта не прониква толкова лесно в тях. Резултатът е повишаване на нивата на захарта в кръвта, което води до извънредно производство на инсулин, за да се възвърне балансът в тялото. По този начин количествата на инсулина в кръвта също нарастват, което с течение на времето може да отключи диабет, защото организмът няма да може да произвежда достатъчно от хормона, за да се контролира захарта.

Дори състоянието ви да не може да се определи като диабет, то остава опасно за здравето. Лекарите го наричат преддиабет – повишеният инсулин увеличава нивата на триглицеридите и другите мазнини. Нарушава още функциите на бъбреците, което води до повишено кръвно налягане. Всичките негативни ефекти на инсулиновата резистентност водят в крайна сметка до повишен риск от сърдечно заболяване, инсулт, диабет и т.н.

Инсулиновата резистентност вероятно включва и някои генетични и външни фактори. Някои хора по наследство са предразположени към това състояние, но затлъстяването и заседналият начин на живот си остават основни причини за развитието на метаболитен синдром.

-brr-

Следните фактори увеличават рисковете за метаболитен синдром:

- Възраст. Рискът от метаболитен синдром се увеличава с възрастта като засяга по-малко от 10% от хората на 20 и 40% от хората над 60 години. Въпреки това, предупредителни признаци за метаболитен синдром може да се появят и в детството.

- Затлъстяване. Индекс на телесната маса (ИТМ) - мярка за процента на мазнините в тялото, на базата на височината и теглото - по-голям от 25 увеличава риска от метаболитен синдром. Същото прави и абдоминалното затлъстяване - с формата на ябълка, а не с крушовидна.

- Диабетна обремененост. По-вероятно е да имате метаболитен синдром, ако имате фамилна анамнеза за диабет тип 2 или анамнеза за диабет по време на бременност (гестационен диабет).

- Други заболявания - хипертония, сърдечно-съдови заболявания или поликистоза на яйчниците - подобен тип на метаболитен проблем, който засяга хормоните на жената и репродуктивната система - също увеличават риска от метаболитен синдром.

Като цяло този синдром може да увеличи опасността от развитието на:

- Диабет.
Ако не се направят промени в начина на живот, за контрол на инсулиновата резистентност, нивата на глюкозата ще продължат да нарастват. Вие може да развиете диабет в резултат на метаболитния синдром.

- Сърдечно-съдовите заболявания. Високият холестерол и високото кръвно налягане могат да допринесат за натрупването на плаки в артериите. Те могат да причинят стесняване и втвърдяване на артериите, което може да доведе до сърдечен пристъп или инсулт.

Справянето с един от рисковите фактори на метаболитния синдром е трудно, а с всички наведнъж може да изглежда невъзможно, но агресивните промени в начина на живот и, в някои случаи, приемането на лекарства може да подобрят всички рискови компоненти. Физическата активност, намаляването на теглото и отказването от тютюнопушенето помагат за намаляване на кръвното налягане и подобряване на нивата на холестерола и кръвната захар. Тези промени са от ключово значение за намаляване на риска.

Лекарите препоръчват от 30 до 60 минути упражнения с умерена интензивност, като например бързо ходене всеки ден. Загубата на най-малко 5 до 10 процента от телесното тегло може да намали нивата на инсулина и кръвното налягане, както и риска от диабет.

Спазването на здравословен хранителен режим е важно както за свалянето на теглото, така и за повлияване на другите рискови фактори. Посъветвайте се с вашия лекар преди да започнете диета.

Редовните прегледи и консултации със специалист, правилното хранене и двигателната активност ще помогнат за превенцията и намаляването на риска от развитието на по-сериозни здравословни проблеми при вече възникнал метаболитен синдром или ще ограничат вероятността от появата му.  

Коментари