Публикация

Информационна кампания за рисковете от злоупотребата със сол

На 28 април (събота) от 16.00 часа на централния вход на Южния парк под мотото „Не сипвайте сол в здравето си!” ще се проведе инициатива, която има за цел да информира населението за риска от повишената употреба на готварска сол.


Кампанията се организира от Министерство на здравеопазването, Столична община, Столична РЗИ и Медия Експерт Груп 2011.

На събитието ще бъдат представени филми за ограничаване консумацията на готварска сол в дома и в заведенията за обществено хранене, както и за това как да направим информиран избор за храната, която купуваме. След прожектирането на всеки един филм ще има викторина с въпроси и отговори и атрактивни награди.

Организаторите са предвидили много музика, игри и изненади, за да може всеки да научи за солта, забавлявайки се. Ще се разпространяват листовки и брошури, съдържащи информация относно рисковете и последствията от прекомерната употреба на готварска сол, практически съвети за съдържанието на сол в продуктите, които пазаруваме, и за това как да ограничим приема на сол при хранене.

Събитието в София е последно от поредицата активности, част от кампанията за ограничаване консумацията на готварска сол. Тя се проведе в рамките на 19 града в страната, като пожъна огромен успех.

Партньори на кампанията са Столична община, Комисия за защита на потребителите, Регионална здравна инспекция, браншови организации, НПО на национално и регионално ниво, национални и регионални медии, лидери на мнение, диетолози, лекари, журналисти.


За прекомерната употреба на сол в цифри:
Националните проучвания на храненето показват, че в България консумацията на сол е двойно по-висока от горната граница за безопасен прием, определена на 5 грама дневно. Тя достига средно до 10–14 грама на ден, а в някои региони на страната до 18–20 грама. Това ни нарежда на второ място в света по консумация на сол.

Повече от 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане, а България е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания. Според специалистите на високото кръвно налягане се дължат 62% от мозъчните инсулти и 49% от исхемичната болест на сърцето. Съвременни проучвания доказват, че при намаляване приема на сол до 5–6 грама дневно, рискът от високо кръвно налягане спада средно с 20%, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24%, а исхемичната болест на сърцето – с 18%.

Потребностите на организма от натрий не са високи – 1,5 г/3,75 г сол дневно, при хората на възраст от 10 до 60 г. При по-малките деца и по-възрастните хора количествата са още по-малки. Според Световната здравна организация максималната горна граница за безопасен прием, над която вече съществува риск за здравето, е 2 грама натрий/5 грама сол, което е равно на количеството в една чаена лъжичка.

Последици от прекомерна употреба на сол
Сол и високо кръвно налягане. При висок прием на сол бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, свързва се с повече вода и увеличава кръвния обем. Това води до повишаване на кръвно налягане. Високото кръвно налягане има много сериозни последствия за здравето, като може да доведе до: мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт; аневризма; сърдечна недостатъчност; нарушения във функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания, образуване на бъбречни камъни; сърдечносъдови проблеми при хора с диабет.

" }-->

Коментари