Публикация

Куче с диплома за помощник

Фондация „Очи на четири лапи” за първи път от съществуването си търси помощ от всеки съпричастен към съдбата на незрящите.


За изключителната преданост на кучето към човека се носят легенди. Всички сме слушали истории за подвизи на четириноги, каращи ни да се просълзим от умиление. Но хората са установили, че освен верен приятел до себе си може да имат и безценен помощник. Затова години наред определени породи са били селекционирани, за да се справят с най-различни задачи – от лов до залавяне на наркотици. Интелигентността на кучетата е причината да им бъде поверяван дори животът на стопаните им.

Те може да обслужват незрящи хора и да носят отговорност за безопасността и сигурността им. Естествено подобно задължение изисква сериозна подготовка. За да разберем как се справят нашите четириноги приятели с подобно предизвикателство, посетихме фондация „Очи на четири лапи”. Посрещнаха ни подаващи се иззад решетките на прозорците муцунки. Вътре пък ни приветства с жизнерадостно махане на опашката Грейс – великолепен женски шестгодишен голдън ретривър – кучето водач на Албена Алексиева, председател на фондацията, която тя създава през 2000 г.

Изминават тежкия път от основаването на училището, обучението на инструктори, подбора на кучета, дипломирането им, набиране на мрежа от приемни семейства. Затова и най-голямата им гордост е приемането им тази година в Европейската федерация за обучение на кучета водачи. „Покрихме нормативите и вече сме член. За нас това е много важно професионално признание. Признание, че това, което ние правим като социална услуга, е на едно ниво с училищата с много по-дълга история”, споделя Албена.

Първото училище за кучета е създадено през 1916 година в Германия за ослепели по време на войната офицери. А техните военни немски овчарки слагат началото на новата четиринога професия. По-късно започват да се търсят породи, които са по-социални, по-уравновесени, без никаква агресия и с по-добри здравословни параметри. Лабрадорите и голдън ретривърите отговарят на всички тези изисквания и така днес по цял свят включително и Германия, са стандарт за куче водач. Въпреки това около 30-50 процента от тях стават за водачи.
Когато кученцето е на 2 месеца, то отива в приемното семейство. Още с влизането му в дома започва изграждането на неговите навици.

-brr-

Тъй като става въпрос за работно куче, дисциплината трябва да е изрядна. То трябва да знае мястото си за спане и да бъде хранено само със сухата храна, дадена от организацията, в съответния грамаж. Гоненето на котки и ловният инстинкт към птиците са табу за него. Що се отнася за приемното семейство, то също трябва да покрива определени изисквания. „Търсят се социално мотивирани хора, които знаят, че не отглеждат своето куче, а то ще работи за някой друг. Да са наясно с емоционалната травма, че ще го гледат, обичат, възпитават една година и ще трябва да ни го върнат”, разказва Албена. Фондацията осигурява храната, ветеринарните грижи, аксесоарите и тренировъчните часове на кучето.

Доброволческият принос на приемното семейство е в това, че не му се заплаща трудът за отглеждането на кучето. Освен това трябва да разполагат с много свободно време, тъй като става въпрос за бебета, които в началото се хранят по 3-4 пъти на ден. Временният стопанин води кутрето веднъж седмично на тренировки с инструктор. Най-важната част от задачата на приемното семейство е да води кучето навсякъде. То трябва да натрупа социален опит. Да не се обърка при никакви обстоятелства и ситуации на градската среда. Спокойно да пътува в обществения транспорт, без да се плаши, притеснява или държи невъзпитано.

Да има изградено поведение, когато е на гости, на ресторант, в магазина, на почивка. Голяма част от приемните семейства водят младите кучета със себе си на работа, за да се научат да се държат дисциплинирано и послушно в офиса.

След периода в приемното семейство кучето държи около едномесечен тест за физическо здраве и поведение. Смята се, че на тази възраст вече е достигнало своята физическа и психическа цялост. Това е последният праг за годност, който трябва да премине. Тогава именно се преценява дали влиза в програмата за обучение, или отпада. Ако кучето отпадне, става домашен любимец.

Обучението продължава десет месеца и се води от един и същи инструктор. Той след това обучава и незрящия човек как да се сработи с кучето.

Успоредно, докато трае целият процес, се избират и хората, за които кучетата се обучават. „Всеки, който иска и може, кандидатства при нас. Провежда се интервю. Документите, които се подават, са минимални -  бележка от личния лекар за цялостното общо здраве и копие от ТЕЛК решението, за да сме наясно със степента на зрителното увреждане. На място се прави полеви тест за ориентация и мобилност. Дали може да се ориентира и в каква степен. На хора, които имат затруднения в тази област, препоръчваме да минат курс по ориентация, за да подобрят личните си умения, защото това е фундаментът, върху който след това се изгражда обучението за работа с кучето водач. В противен случай за такъв човек кучето ще бъде пречка, а не улеснение. Съобразява се също и  динамиката му на живот – дали му се налага много да се движи и да пътува. Избираме подходящото за него куче и започваме да го обучаваме персонално за него”, разказва Албена Алексиева.

Фондация „Очи на четири лапи” е неправителствена организация в обществена полза. До момента е обучила 36 български незрящи граждани, на които са предоставени безвъзмездно дипломирани кучета водачи. Двугодишният процес на обучение на едно куче се осигурява финансово от фондацията чрез дарения, съфинансиране и външни целеви проекти. Поради тежката икономическа обстановка много от спонсорите са се оттеглили. Затова проблемът не е в липсата на желаещи да станат приемни семейства, както си мислехме, а финансов. Преди години фондацията годишно е имала по 30 приемни семейства.

Тази година може да си позволи едва 12. Престоят на едно куче там струва около 2000 лева. Затова фондацията е принудена за първи път от съществуването си да търси подкрепа от „отделния човек”. Затова, ако искаш да помогнеш, за да може още един незрящ да получи своето куче водач, можеш да изпратиш дарителски sms с текст DMS VODIME на единен дарителски номер 17 777 (за абонати на трите мобилни оператора) на стойност 1.20 лв. с ДДС. За повече информация посетете www.dmsbg.com.



Коментари