Публикация

Калкулатор подпомага лечението на бъбречно-каменната болест

Лечението на бъбречно-каменната болест е възможно.


Практиката показва, че повторната поява на БКБ може да бъде предотвратена в над 90% от случаите при правилно проведено лечение и стриктно спазване на назначената от специалистите профилактика.

За целта пациентите и техните близки се нуждаят от надежден източник на полезна информация какво се случва в организма при образуването на бъбречен камък, как протича една бъбречна криза, какво трябва да знаем за лечението на това заболяване, как да го повлияем дългосрочно и най-вече как да намалим риска от образуването на нови камъни.

С тази нелека и отговорна мисия се е заела неправителствената организация, обединяваща пациенти с болестта, лекари и съпричастни към проблема граждани – Сдружение на пациентите с бъбречно-каменна болест. Неговата цел е да улесни пациентите в избора на компетентен специалист, надеждна лаборатория, както и да ги насърчи да бъдат усърдни и прилежни в лечението и профилактиката на БКБ.

От сдружението препоръчват на пациентите да обсъдят с лекаря си възможността да използват „Диагностичния калкулатор за експресно определяне на видовете бъбречни камъни и тяхното лечение - CITIUS". Достъпът до CITIUS е безплатен и може да се използва тук.

Програмата CITIUS има за цел да улесни работата на лекарите в процеса на диагностициране на метаболитните състояния, предизвикващи образуване на бъбречни камъни.

След въвеждане на определен набор лабораторни показатели, програмата експресно определя вероятната диагноза. Едновременно с това препоръчва лечение, профилактика, хидратация и диета, съобразно вида на конкремента. Разбира се, програмата сама по себе си е помощно средство и не може да замени лекаря в интерпретирането на данните от анамнезата, физикалното изследване, лабораторните показатели и образната диагностика на пациента с уролитиаза.

Коментари