Публикация

Все повече хора страдат от наднормено тегло

В края на ХХ и началото на ХХІ век човечеството се сблъска с проблема на непрестанно увеличаващия се брой на хората с наднормено тегло.


Заплаха за здравето на населението в световен мащаб вече не е недояждането, а преяждането. Затлъстяването се превърна от епидемия в пандемия, като основна причина според специалистите е обездвижването и пристрастяването към непълноценна храна.

Нездравословният начин на живот, водещ до наднормени килограми, е предпоставка за развитието на много заболявания.

Наскоро беше доказано, че затлъстяването влияе върху смъртността почти толкова силно, колкото пушенето. В САЩ наднорменото тегло е причина за смъртта на почти 300 хил. души годишно. Преките и косвени загуби, свързани с лечението на затлъстяването, превишават 100-120 млрд. долара на година. Заболяването бързо се разпространява и по целия свят, като най-засегнати са икономически стабилните държави. Най-тревожно е увеличаването на броя на децата с наднормено тегло.

Дали влизаме в групата на хората с повече от допустимите за добро здравословно състояние килограми, може лесно да се пресметне чрез индекса на телесната маса. Той представлява отношението на ръста към теглото. Изчислява се на базата на теглото в килограми, разделено на повдигнатата на квадрат височина в метри. При резултат 18,5-24,9 теглото се смята за нормално. За наднормено тегло говорим, когато индексът е между 25 и 29,9. При затлъстяване първа степен той е 30-34,9, при втора степен – 35-39,9. При индекс на телесна маса над 40 затлъстяването е трета степен и рискът за здравето е много висок.

Какви са основните причини за затлъстяването:


- Ендокринни проблеми

- Нарушения в работата на хипоталамуса

- Рязко ограничаване на физическата активност

- Непълноценно хранене

- Наследственост

- Стрес

- Прием на някои медикаменти

- Хормонални промени

- Нарушения в кръвообращението

- Проблеми с обмяната на въглехидратите и мазнините (това е следствие от инсулинорезистентност)

Както сами се убедихте, някои от причините се дължат на заболявания, но има и такива, които са следствие от ниската ни здравна култура. Над тях трябва сериозно да се замислим, ако не искаме да влезем в групата на хората, чието здраве сериозно е застрашено.




Коментари