Публикация

Засади дръвче, помогни на планетата

След суровата зима зажадняхме за зелен цвят и се сетихме, че е време за засаждане на овощните дръвчета.


Не си мислете обаче, че това е запазено занимание само за хората, които имат къща с двор. Растенията облагородяват мястото, където живеем, учим, работим или си почиваме. В градинката пред блока, край площадката, където децата играят, в някой неподдържан парк или където пожелаете, можете да дадете живот на едно дърво. А има ли по-добър начин да посрещнеш пролетта?

Овощните дръвчета се засаждат през есента след листопада или през пролетта, преди да започне вегетацията. „Есенното засаждане на овощни дръвчета си е класиката и дава по-добри резултати, защото позволява на корените да започнат да калусират (зарастват) раните си още преди да са настъпили зимните студове” – обясни ни Иван Шишков от столичен агроцентър за  консумативи за земеделски производители.

Ако сте пропуснали сезона обаче, може да си наваксате сега. Март месец е много подходящ за нашите географски ширини и поне до началото на април можете да посадите овощно дръвче. За кои неща обаче трябва да сте информирани: от покупката до засаждането?

„Първо, внимавайте дръвчето ви да е от вида и сорта, който искате. Да не ви излъжат. Растението трябва да е поне 2-годишно. Хубаво е да има най-малко две клонки, а кореновата система да е развита”, акцентира нашият събеседник. Той добави, че при засаждането също има някои особености. Изкопава се дупка 40/40/40, може и по-голяма в зависимост от кореновата система, но честа грешка на хората е да засаждат твърде дълбоко овощните дръвчета.

След притъпкването и слягането на пръстта дръвчето би трябвало да остане на същата дълбочина, на която е било в разсадника. Иван Шишков, който се занимава с посадъчен материал повече от 4 години, ни обясни, че освен с пръст дупката се запълва и със смес от естествен и изкуствен тор. На 5 кг добре угнил оборски тор се слагат около 150 г изкуствен и се размесват с пръстта. Кореновата система се подрязва, за да влиза по-лесно водата.

След като овощното дръвче се постави, откъм страната на най-силните ветрове се забива кол на 8-10 см от стъблото и се завързва на осморка с някаква лента. Тогава заравяме корените, които трябва да бъдат разположени добре в дупката без преплитане и извиване нагоре. Внимателно се притъпква с крака, за да може пръстта хубаво да слегне до кореновата система. Притъпкването става от периферията на дупката към ствола на дръвчето.

„Полива се с една кофа вода. Това е много полезно и е особено необходимо при пролетното засаждане. То допринася както за навлажняване на почвата около корените, така и за по-доброто улягане и прилепване на почвата към корените. Но след това не прекалявайте с водата – веднъж или два пъти седмично е напълно достатъчно, все пак започват пролетните дъждове и природата се грижи сама за себе си” – уточни нашият събеседник.

Той подчерта, че когато купуваме овошки, е хубаво да знаем каква е почвата, където ги засаждаме. Иначе надморската височина също има значение при избор на овощни дръвчета. „Колкото по-високо е мястото, толкова по-ранни плодни дръвчета трябва да се засаждат. И обратно”, допълни той.

Коментари