Публикация

За съня, здравето и алкохола...

Интервю с доц. Светлозар Хараланов, невролог, ръководител на клиника в Националната кардиологична болница.


Доц. Хараланов, защо сънят е толкова важен за здравето и самочувствието?
Сънят заема средно една трета от денонощието и това не е случайно. Нашата физиология е такава, че без сън просто не можем да съществуваме. Първичният вариант на съня при някои живи същества е летаргията, а при бозайниците вече се явява тази регулярност и цикличност, която е характерна и за хората. Поради важността на съня и проблемите, свързани с него, медицината на съня в някои държави се обособява като отделна дисциплина. Науката все още изяснява детайли от физиологията на нормалния сън, а причините за неговите нарушения са многобройни и разнообразни. Всеки невролог, а и другите медицински специалисти при преглед на пациент трябва да изясняват дали има отклонения в неговия сън.

Ако по принцип човек спи нормално, но по различни причини няколко поредни нощи отдъхва само по 2-3 часа, това опасно ли е?
Такава ситуация ние определяме като сънна депривация. В такъв период могат да се отключат различни тлеещи заболявания, например някои форми на епилепсия. Дори има такъв диагностичен метод, при който пациентът нарочно се държи буден, за да се види промяната в електроенцефалографията (ЕЕГ). Нямате представа как се променят биоритмите и процесите на възбуда и задържане в организма при принудително безсъние. Феноменът на сънната депривация се е използвал широко в разузнаването по времето на Студената война. Заловени чужди агенти са държани поредни нощи без сън, докато техните задръжки отпаднат в голяма степен и те започнат да споделят информация, която за нищо на света не биха издали в нормално състояние.

Днес много от активните хора през деня са супер натоварени, но вечер заспиват трудно. Каква е причината за това?

Това вече е превъзбуда. Нормалният работен ритъм включва постепенно навлизане в активна фаза сутринта, поддържане на висока активност през работния ден (с моменти на отпускане, например след нахранване) и затихване на активността в късния следобед. Това е подготовка за съня. Но при съвременната динамика работният цикъл на много хора е напълно различен. Множеството ангажименти по всяко време на деня, включително и вечер, рано или късно прерастват в повишена тревожност. А тревожността води до това, че на човек всичко му се струва важно, той не може да отделя в съзнанието си реалните приоритети, което го изтощава психически.

Тревожността е един силен активатор, който пречи на съня. По принцип първият симптом на тревожността е трудното заспиване. Ако не се вземат мерки, следва накъсаният сън и накрая се появява ранното пробуждане. При цялостно разгърната такава картина може да се говори за една скрита депресивност. Защото може и да липсват онези най-познати белези на депресията като липса на интерес към живота, липса на удоволствие от неща, които преди това са били ценени, и т.н. Тревожността може да протича и с кошмари или натрапливи сънища, от които човек се събужда напрегнат.

-brr-

Споменахте, че ако не се вземат мерки, нарушенията на съня се засилват. Но много хора се опасяват да взимат таблетки, защото смятат, че ще станат зависими от тях или ще имат друга вреда за здравето.
Страхът от медикаменти за подпомагане на съня е напълно неоправдан, когато лечението е назначено от лекар и се контролира от него. Важно е обаче човек да се обръща за лечение към невролози или психиатри, а не към специалисти с друго образование. Клиничните психолози имат своето място в системата, но те трябва да констатират проблема, след което да насочат човека към лекар за определяне на терапията. Няма нищо страшно под лекарски контрол да се приемат препарати от групата на хипнотиците, чиято цел е да преодолеят нарушенията в съня. Тук говорим за хроничните нарушения. При реактивни състояния, например след загуба на близък човек, уволнение от работа и други, обикновено първо се предписват много леки транквиланти, дори и на растителна основа.

Нормално ли е алкохолът да бъде използван като средство за отпускане и заспиване?
Алкохолът е най-бързо усвояемият транквилант, вещество, което отпуска, премахва напрежението и тревогата. Но това е доста измамно действие, защото преминава бързо, а човек често има нужда от все по-високи дози, за да се отпусне. Освен това алкохолът е една тъканна отрова, която уврежда нервната система. А при възникване на алкохолна зависимост всеки знае какво се случва с човешката психика и физика. Един от проблемите у нас е широката достъпност и ниската цена на твърдия алкохол. В Западна Европа и особено в скандинавските държави цената на алкохола е доста сериозен възпиращ фактор.

Защо някои хора уж спят цяла нощ, а на сутринта се събуждат уморени?
Ако това е всекидневие, много вероятна причина е сънната апнея, особено при хора с наднормено тегло. Това е заболяване, което може да причини сериозни допълнителни проблеми, ако не се преодолее навреме. Днешната медицина може да се справи успешно със сънната апнея, но това може да е тема за отделен разговор.


Коментари